Tüm dünya alarmda! Maymun çiçeği yeni HIV mi olacak?

Tüm dünya alarmda! Maymun çiçeği yeni HIV mi olacak?

Uzmanlar, ABD'de maymun çiçeğinin yayılması, cinsel yolla bulaşan yeni bir hastalığın habercisi olabileceğinden endişeli. Ancak bazı sağlık yetkilileri sivilce benzeri şişliklere neden olan virüsün henüz tam olarak yerleşmeden kontrol altına alınabileceğini söylüyor.

Bazı uzmanlar, maymun çiçeğinin gidişatı konusunda hemfikir değiller, bazıları hastalığın çok yaygınlaşmasından ve bel soğukluğu, uçuk ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan köklü bir hastalık olmanın eşiğinde olduğundan korkuyor. Bazıları da testlerin ve aşıların hala salgının kök salmasını engelleyebileceğini söylüyor.

Şimdiye kadar, ABD'de maymun çiçeği hastalığına yakalanan 2 bin 800'den fazla vaka bildirildi. Sağlık yetkilileri, vakaların yaklaşık yüzde 99'unun eşcinsel olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz gün yetkililer, ABD'de maymun çiçeği olan iki çocuk ve en az sekiz kadın olduğunu da bildirmişti.

Sağlık yetkilileri virüsün ne kadar hızlı yayıldığından emin değil. Teşhis konmuş kişiler hakkındaki bilgiler sınırlı ve kaç tane hasta insanın farkında olmadan maymun çiçeğini yaydığını bilmiyorlar.

Yetkililer aşıların ve tedavilerin ne kadar etkili olduğunu anlayamıyor. Çünkü federal sağlık yetkililer maymun çiçeğine yakalanan ve aşılanan kişiler hakkında veri toplama ve bağlantı kurma yetkisine sahip değil.

Bu kadar büyük soru işaretleriyle, ABD salgınının bu yaz ne kadar büyüyeceğine dair tahminler, 13 binden belki de 10 katından fazlasına kadar geniş bir yelpazede değişiyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Dr. Rochelle Walensky, hükümetin aldığı önlemlerin her geçen gün daha da arttığını ve aşı kaynaklarının da yakında artacağını söyledi.

Associated Press'e konuşan Dr. Walensky, "Bunu kontrol altına almak için hala bir fırsatımız olduğunu düşünüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN