Tunus’un siyasi çıkmazları ülke ekonomisini tehdit ediyor

Tunus’un siyasi çıkmazları ülke ekonomisini tehdit ediyor

Tunus'un giderek otoriterleşen lideri, ülkenin siyasi sistemini alt üst etmeye kararlı görünüyor. Kays Said, bir zamanlar Arap dünyası için bir model olarak görülen Tunus demokrasisini tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomiyi de bir çıkmaza sürüklüyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), hükümetin kamu sektörü maaşlarını ödemek, Kovid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının sonuçlarıyla ağırlaşan bütçe açıklarını doldurmak için kredi almasına yardımcı olmayı amaçlayan bir anlaşmayı dondurdu.

Yabancı yatırımcılar Tunus'tan çekiliyor ve derecelendirme kuruluşları alarmda. Enflasyon ve işsizlik artıyor ve bir zamanlar ülkelerinin göreli refahıyla gurur duyan birçok Tunuslu şimdi iki yakasını bir araya getirmek için mücadele ediyor.

HALK HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDE

Geçen yıl Başkan Kays Said tarafından dağıtılan bir yasama organının yerini alacak yeni bir parlamento için yapılan oylamaya seçmenlerin yalnızca yüzde 11'i katıldı. Aralarında Nahda hareketinin de yer aldığı muhalefet figürleri istifasını talep ediyor ve sendikalar genel grev tehdidinde bulunuyor.

Said, yetkilerini artıran ve Tunus'un çoklu krizlerini çözeceğini söylediği geniş reformların bir parçası olarak, seçimleri parlamentoyu değiştirecek ve yeniden şekillendirecek şekilde tasarladı. Ancak şiddetli ekonomik sıkıntıların ortasında seçmenlerin yönetici sınıfla ilgili hayal kırıklığı, seçimlerin neredeyse boykot edilmesine katkıda bulundu.

‘DIŞ GÜÇLERDEN KURTARMAK İÇİN…’

Said, düşük katılımla ilgili eleştirileri reddederek, asıl önemli olanın 19 Ocak'taki ikinci tur oylama olduğunu söyledi. Ülkeyi yozlaşmış siyasi sınıftan ve Tunus'un yabancı düşmanlarından kurtarmak için reformlarına ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bir önceki parlamentoda en fazla milletvekiline sahip olan Nahda hareketindeki siyasi düşmanlarına ateş püskürdü ve bu hafta partinin başkan yardımcısı ve eski başbakan olan Ali Larayedeh'in terörle ilgili suçlamalardan tutuklanması emrini verdi.

‘DEMOKRASİ YOLLARINI BULDOZERLE YIKIYOR’

Tunus uzmanı ve Abu Dabi'deki New York Üniversitesi'nde Ortadoğu siyaseti profesörü olan Monica Marks, "Said eleştiriye karşı dayanıklı görünüyor ve sürece ne kadar az Tunuslu dahil olursa olsun yeni bir siyasi sisteme giden yolu buldozerle yıkmaya niyetli görünüyor. Hiçbir Tunuslu Said'den Tunus siyasetinin çarkını yeniden icat etmesini, yeni bir anayasa yazmasını ve seçim yasasını yenilemesini istemedi. Tunusluların istediği, ekmek ve tereyağı ihtiyaçlarını karşılayan ve onlara ekonomik refah sağlayan daha saygılı bir hükümet" dedi.

İŞSİZLİK VE ENFLASYON REKOR DÜZEYDE

Tunuslular, son aylarda yükselen gıda fiyatları, akaryakıt, şeker, bitkisel yağ ve pirinç gibi temel gıda maddelerinin kıtlığından etkilendi. Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre enflasyon otuz yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'e ulaştı ve Dünya Bankası'na göre işsizlik yüzde 18 seviyesinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN