Türk vatandaşlarına neden vize verilmiyor? Avrupa vizeleri neden reddediliyor? Schengen vizesi almak neden zorlaştı?

Türk vatandaşlarına neden vize verilmiyor? Avrupa vizeleri neden reddediliyor? Schengen vizesi almak neden zorlaştı?

Vize başvurusunun reddedilmesinin birçok nedeni olabiliyor. Fakat Avrupa'ya defalarca gidip gelen Türk vatandaşlarının yaklaşık son bir yıldır Schengen vizesi alamaması, ortada başka bir sorun olduğu şeklinde yorumlandı. Vize krizinin perde arkasında, Türkiye'de hayat pahalılığının artmasına bağlı olarak Türkiye'yi terk etmek isteyen insanların sayısının artması olarak tahmin ediliyor. İşte, vize başvurusu itiraz dilekçesi...

Schengen vizesi başvurusu yaparken nelere dikkat edilmeli, son dönemde en çok araştırılan konu başlıklarından biri oldu. Zira, son dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vizesi başvuruları, turistik veya ticari fark etmeksizin kabul edilmiyor. Özellikle bazı ülkelerde her 10 başvurudan 6'sı reddediliyor. 2015 yılında her 100 Türk vatandaşından 4'ü ret alırken, 2021 yıl sonu verilerinde bu sayının 20'ye yükseldi.

TÜRK VATANDAŞLARINA NEDEN SCHENGEN VİZESİ VERİLMİYOR?

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri vize başvurularını reddederken çoğunlukla benzer nedenler sunuyor. Bunlardan en fazla görülenleri, "Seyahatinizi inandırıcı bulmadık" ve "Sunduğunuz belgeler bizi tatmin etmedi" oluyor. Ancak Türk vatandaşları sundukları belge anlamında da en fazla sorunu yaşayan ülkelerden biri. Elektrik faturasından, şirketin sicil kaydına kadar pek çok belge isteniyor.

AVRUPA VİZELERİ NEDEN REDDEDİLİYOR?

Türk vatandaşlarına Schengen vizesi verilmemesiyle ilgili olarak Avrupa'daki büyükelçilere talimatlarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Tatilde olan büyükelçiler vardı, onların dönmesini bekliyoruz. Bu ay içinde New York BM Genel Kurulu sonrasında olur. Bazı ülkeler vize sürecini hızlandırmaya başladılar. Bazı ülkelerde sorunlar devam ediyor. Vize mağduriyetlerine ilişkin ABD, Almanya dahil diğer birçok ülkeyle ilgili çeşitli örnekler var. İş insanlarımız var, doktorlarımız var... Şimdi bir fuar var, oraya gidiyorsunuz davetlisiniz, başvuruyu yaparken de söylüyorsunuz bu fuara gideceğim diye, fuar tarihinin sonrasına randevu veriyorlar. Olacak iş değil."

SCHENGEN VİZESİNİN VERİLMEME NEDENLERİ

Sözcü Gazetesi Saygı Öztürk'ün konuyla ilgili olarak vize danışmanlarından aldığı görüşler şöyle:

* Türk Lirası'nın, döviz karşısında ciddi değer kaybı yüzünden Avrupa ülkeleri artık çok zenginleri ülkesinde görmek istiyor. Ortalama bir memur maaşı ile şu anda Avrupa'da tatil yapmanın imkansız olduğunu onlar da bizim kadar iyi biliyor. Dolayısıyla ortalama bir geliri olan kişi için turistik vize başvuru yaptığımızda ülkelerine göç etmek istendiğini düşünüyorlar.

* Siyasi kargaşa; son dönemde Avrupa, Amerika, İngiltere Türklerden çok fazla siyasi oturum başvurusu aldı. Bu artış oranı yüzde 400-500'lere ulaştı. Vize başvurularında bununla ilgili elçiliklerin kayıtları yok. Dolayısıyla akıllarındaki ilk soru her başvuru sahibinin siyasi oturum başvurusu yapıp yapmayacağı oluyor.

Türkiye'de yapılan araştırmalarda, yurtdışında yaşamak isteyenlerin sayısında yüzde 300-400 artış olduğu elçiliklerde konuşuluyor. Elçilikler şu anda kendilerinin Türkiye için çok büyük fırsat olduğunu, dolayısıyla bütün Türklerin Avrupa'da, İngiltere ya da Amerika'da yaşamak istediklerini düşünüyorlar. Bütün vize başvurusu yapan kişilerin bir daha Türkiye'ye dönmeyeceğini düşünerek işlemlerine başlıyorlar.

VİZE BAŞVURUSU NEDEN REDDEDİLİR?

Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesi verilmemesinden ayrı olarak, vize başvurusu birçok neden dolayı reddedilebilir.

Başvuru sahibinin, kendi ülkesine döneceğine dair yeterli güvence verememesi ve seyahati kanıtlayıcı belgelerin eksikliği gibi kriterler, ret sebepleri arasınadır.

Vize başvurusu ret nedenleri şunlar olabilir:

* Konsolosluğun kişinin kendi ülkesine geri döneceğine dair yeterince ikna olmaması

* Seyahat süresince konaklama veya ulaşım garantisinin sunulamaması

* Sosyal güvencenin olup olmaması ve çalışma durumunun karara olumsuz etki etmesi

* Sabit gelir olduğunun kanıtlanamaması

* Güncel banka hesap hareketlerinin sunulmaması

* Geçmiş dönemlerdeki seyahatlerde olumsuz olaylar yaşanması

* Evraklarda yalan beyan veya hatalı bilgilerin sunulması

* Daha önce yurt dışına giden ve dönmeyen akrabaların olması

* Başvuru sahibinin pasaportunda banlanmış ülkeler olması

* Geçmiş dönemlerde vizenin reddedilmesi

Konsolosluklar, vize kararlarının çıkmasında yetkili olan kuruluşlardır. Bazı ülkeler aracı firmalar üzerinden başvuruları kabul etse bile son karar yine ülkenin konsolosluğuna bağlı olarak gelişir.

Farklı nedenlerden dolayı vizelerin olumsuz yanıtlanması mümkündür. Bu nedenle vize başvuru evraklarında seyahatin amacı ve seyahat sürecindeki masrafların nasıl karşılanacağına dair güvencelerin verilmesi gerekir.

VİZE BAŞVURUSU REDDİ İTİRAZI NASIL YAPILIR?

Vize başvurusu reddi için itiraz dilekçesi özel bir forma sahip değildir. Seyahat edilecek ülkeye bağlı olarak itiraz dilekçelerinde farklı olması mümkün.

Vize itiraz dilekçelerinin yazılma dili ve kişisel bilgileri içermesi önem taşır. Vize başvuru reddi itiraz dilekçesi özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

* Ülke konsolosluğunun orijinal dilinde yazılmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.

* Elektronik posta, faks veya posta ile Konsolosluğa gönderilmelidir.

* Başvuru sahibinin e-posta adresi, ismi ve doğum tarihi dilekçede mutlaka yer almalıdır.

* Ret kararının aksini kanıtlayacak olan durumların belirtilmesi gerekir.

Vize başvuru reddi itiraz dilekçesi, olumsuz kararı düzeltmek adın başvuru sahibi tarafından yazılması gereken resmi bir evraktır. Bu nedenle vize itiraz dilekçeleri, kişinin kendisi tarafından açık ve net biçimde yazılmalıdır. Vize reddi itiraz dilekçesinin verilmesi için ekstra ücret talep edilmemektedir.

VİZE REDDİ İTİRAZ DİLEKÇESİ KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Vize reddi itiraz dilekçesinin sonuçlanma süresi konsoloslukların yoğunluk dönemlerine bağlı olarak değişebilir. Ortalama sonuçlanması süresi, 1-1,5 aydır.

Vize ret kararı çıkmasından itibaren en geç 1 ay içerisinde başvuru sahibinin itiraz etmesi gerekir. Sürenin aşılması halinde vize reddine itiraz yapılamamaktadır. Konsolosluklar, vize reddi itiraz dilekçelerine cevap vermek için 3 ay süreye sahip.

En geç 3 ay içerisinde itiraz dilekçeleri sonuca bağlanır. Vize reddi alarak yeniden başvuru yapacakların harç ücretlerini tekrar ödemeleri zorunludur.

VİZE BAŞVURUSU REDDEDİLMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI?

* Ülkelerin vize başvurusunda hangi evrakları istediğinin detaylı olarak kontrol edilmesi gerekir. Sunulan tüm evrakların güncel olması ve doğruyu yansıtması önemlidir.

* Vize başvurusu yapılırken seyahat edilecek ülkeye dair konaklama ve uçak bileti rezervasyonları sunulmalıdır. Kimi ülke için rezervasyon yaptırmak yeterli olurken bazılarında satın alınmış olması gerekir. Rezervasyon dökümanları başvuru dosyasında mutlaka bulunmalı.

* Finansal durumu kanıtlayıcı evrakların eksiksiz olarak sunulması gerekir. Banka hesabında masrafların karşılanacağını garanti edecek tutarda paranın bulunması önemlidir. Çalışmayan veya öğrenci olan kişilerin ise sponsor belgelerini sunmaları gerekir. Öğrenci olan kişilerden öğrenci belgelerini temin etmeleri istenir.

* Schengen vizesi, AB ülkelerine giriş yapabilmeyi olanaklı kılan bir vizedir. Fakat ilk giriş yapılacak ülke üzerinden Schengen vizesinin alınmış olması önemlidir. O anki vize için herhangi bir sorun oluşturmasa bile gelecek vize başvurularını olumsuz etkileme ihtimali bulunur.

* Konsolosluklar için kişinin belirli bir süre düzenli işte çalışıyor olması önemlidir. Yeni işe girdikten sonra hemen vize başvurusunda bulunmak şüphe uyandırıcı bir durum olabilir. Bu nedenle çalışılan iş yerinde minimum 5-6 ay süreli bulunulması tavsiye edilir.

TÜRKİYE'DEN KİMLİKLE GİDİLEBİLEN VİZESİZ ÜLKELER LİSTESİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN