UCM'den 2 Rus komutan hakkında tutuklama kararı

UCM'den 2 Rus komutan hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), bugün yaptığı duyuruda, 2022-2023 kışında Ukrayna'nın elektrik altyapısına saldırı düzenleyen iki Rus komutan hakkında tutuklama emri çıkardığını bildirdi. Korgeneral Sergei Kobylash ve Amiral Viktor Sokolov'un bir dizi savaş suçundan sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), bugün yaptığı duyuruda, 2022-2023 kışında Ukrayna'nın elektrik altyapısına saldırı düzenleyen iki Rus komutan hakkında tutuklama emri çıkardığını bildirdi.

Mahkeme, Korgeneral Sergei Kobylash ve Amiral Viktor Sokolov'un "sivillere yönelik saldırıları yönlendirmek" de dahil olmak üzere bir dizi savaş suçundan "sorumlu olduğu iddia ediliyor" dedi.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre, Lahey merkezli mahkeme "İki şüphelinin, komutaları altındaki güçler tarafından en az 10 Ekim 2022'den en az 9 Mart 2023'e kadar Ukrayna'nın elektrik altyapısına yönelik gerçekleştirilen füze saldırılarının sorumluluğunu üstlendiğine inanmak için makul nedenler var" dedi.

Rusya, 10 Ekim 2022'de Ukrayna'ya 84 füze ve 24 kamikaze insansız hava aracı fırlatarak kış boyunca ülkenin kritik altyapısını hedef alan uzun süreli yıkıcı saldırıların ilki oldu. Mahkeme, "Şüphelilerin aynı zamanda "kasten büyük acılara neden olma" şeklindeki insanlığa karşı suçtan da sorumlu olduklarına inanmak için makul nedenler olduğunu belirtti.

UKRAYNA SOKOLOV'UN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ İDDİA ETTİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na göre kış sonu itibarıyla saldırılar Ukrayna genelinde 10 milyar dolarlık hasara yol açtı ve 12 milyon insanın elektriğe erişimi ya hiç olmadı ya da sınırlı kaldı.

Enerji çalışanları, Ukrayna'nın 36 elektrik üretim santralinden 22'sinin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle altyapıyı mümkün olan en kısa sürede onarmak için mücadele etti.

Ukrayna Özel Harekat Kuvvetleri'ne göre, Amiral Sokolov'un Eylül 2023'te Karadeniz Filosu'nun Sevastopol'daki karargahına Ukrayna tarafından düzenlenen füze saldırısında öldürüldüğü bildirildi.

Daha sonra Rusya Savunma Bakanlığı, askeri liderler ile Amiral Sokolov arasındaki toplantıyı gösterdiği iddia edilen bir video yayınladı. Beyaz Saray, Sokolov'un hayatta olup olmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti.

Rusya, Kırım'ın yasa dışı ilhakına yönelik eleştirilerinin ardından 2016 yılında UCM'den çekilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN