Ukrayna’da cepheye çağrılma yaşı düştü: Kerç yine hedefte

Ukrayna’da cepheye çağrılma yaşı düştü: Kerç yine hedefte

İki yıldır süren savaşın ardından ağır kayıplarla karşı karşıya kalan Kiev yönetimi, askeri seferberlik yaşını iki yıl indirerek, 27’den 25’e düşüren yasayı yürürlüğe soktu. Ukrayna’nın ayrıca Kırım Köprüsü’nü ‘kaçınılmaz bir şekilde yıkacak’ yeni bir saldırının hazırlığı içinde olduğu iddia edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, askeri seferberlik yaşını iki yıl indirerek, 27’den 25’e düşüren ve daha önce parlamentoda kabul edilen yasayı dün imzaladı. Kiev, iki yıl süren savaşın ardından ağır kayıplarla karşı karşıya kalırken, Rusya insan gücü açısından büyük avantaj elde etti. Bu hamle, Ukrayna’nın gönüllü sayısı düştükten sonra daha fazla insanı askere çağırmasına imkan tanıyacak.

Zelenskiy Aralık ayında 500 bin askere daha ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. Tasarı, Mayıs 2023’te milletvekilleri tarafından onaylanmasına rağmen Zelenskiy’in imzalamaması sebebiyle yürürlüğe giremedi. Devlet Başkanı’nı geçtiğimiz salı günü tasarıyı imzalamaya iten şeyin ne olduğu henüz net değil, ancak Başkan daha önce Rusya’nın bu yıl bahar veya yaz taarruzu başlatma planları olduğu konusunda uyarmıştı.

Zelenskiy’in tasarıyı imzalamasının, Ukrayna’nın Rus saldırısına hazırlık olarak güçlü savunma tahkimatları oluşturma çabasının göstergesi olabileceği kaydediliyor.. Ukrayna Devlet Başkanı, şubat ayında yaptığı bir açıklamada savaşın başlangıcından bu yana 31 bin Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi. ABD yetkilileri ise öldürülen Ukraynalı askerlerin sayısını en az 70 bin olduğunu ve yaklaşık 120 bine yakın askerin ise çatışmalarda yaralandığı tahmininde bulunuyor.

Öte yandan Alman ordusundan subayların Kırım Köprüsü’nü Taurus füzeleriyle imha etme planları yaptığı ses kaydı hafızalardaki yerini korurken, İngiliz basınında köprünün yeni bir saldırıyla hedef alınacağına dair haber servis edildi. İngiliz Guardian gazetesinin Kiev’de kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi, Kırım Köprüsü’nü ‘kaçınılmaz bir şekilde yıkacak’ yeni bir saldırının hazırlığı içinde.

Guardian’a konuşan bir GRU yetkilisi, “Bunu 2024 yılının birinci yarısında yapacağız. GRU Başkanı Kirill Budanov, bu amaca ulaşmak için gereken araçların büyük kısmına sahip” dedi. Yetkili, bu saldırının Zelenskiy tarafından onaylanan planın uygulanması sayesinde mümkün hale geldiğini de bildirdi. Guardian gazetesi, GRU’nun bu operasyonu hayata geçirme imkanlarından şüphe duyduklarını, zira Rusya’nın Kırım Köprüsü’nü korumak için kapsamlı önlemler aldığını yazdı. Kiev rejimi, Ekim 2022 ve Temmuz 2023’te olmak üzere Kırım Köprüsü’ne iki saldırı düzenlemişti. Saldırılarda köprü üzerindeki yolların bir kısmı zarar görürken 6 sivil hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN