Ukrayna’da üst düzey görevden almalar devam ediyor: ‘Avrupa aşkına’ yolsuzlukla mücadele

Ukrayna’da üst düzey görevden almalar devam ediyor: ‘Avrupa aşkına’ yolsuzlukla mücadele

Bir yandan Rus askerlerini topraklarından atmakla uğraşan Ukrayna, diğer yandan ülkenin en alt seviyede memurlarından en üst yetkililerine kadar her yeri saran yolsuzlukla mücadele ediyor. Savaş halindeki Ukrayna’nın yolsuzluğa karşı mücadele başlatması dikkat çekerken, uzmanlar, bu mücadelenin Batı’dan gelen yardımların kesilmemesi için yapıldığını söylüyor.

Ukrayna’nın üst düzey yetkililerine ilişkin yolsuzlukların ortaya çıkmasının ardından, ülke lideri Volodymyr Zelenskiy, görevden almaları ve yeni atamaları açıkladı. Zelenskiy ayrıca, 18 ila 60 yaş arasındaki Ukraynalı erkeklerin izinsiz olarak ülkeyi terk etmesini yasaklayan sıkıyönetim yasasına rağmen eski bir başsavcının İspanya'da tatil yaptığına dair bir raporun ardından, devlet yetkililerinin hükümet dışı amaçlarla uluslararası seyahatlerinin yasaklanacağını duyurdu.

AVRUPA’DAN ‘YOLSUZLUKLA MÜCADELE’ TAVSİYESİ

Time’da yayınlanan bir rapora göre, Rus işgalinin ortasında, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluğun ortaya çıkması Ukrayna’da yeni bir yankı uyandırdı. Ülke, müttefiklerini savunmasına yardımcı olacak para ve ekipman sağlamaya teşvik ederken, hükümetin fonların boşa gitmeyeceğini kanıtlaması gerekiyor.

Yolsuzlukla mücadele, Ukrayna, AB üyeliğini hedeflerken, Avrupa ile ittifak kurma çabaları için de çok önemli görülüyor. Haziran ayında Avrupa Komisyonu, Ukrayna'ya "proaktif ve verimli soruşturma, güvenilir bir kovuşturma ve mahkumiyet sicili aracılığıyla, özellikle üst düzeyde yolsuzlukla mücadeleyi daha da güçlendirmesini" tavsiye etti.

400 BİN DOLARLIK SKANDAL

Yolsuzlukla mücadele yetkilileri 22 Ocak'ta yapılan bir soruşturmada, bir "organize suç örgütünün kritik altyapı tesislerini restore etmek ve halka ışık, ısı ve su sağlamak" amacıyla yüksek fiyatlı sözleşmeler düzenleyerek zimmete para geçirdiğini tespit edildiğini duyurdu. Aynı gün Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, bakan yardımcısı Vasyl Lozynsky'nin 400 bin dolar rüşvet aldıktan sonra görevinden alındığını ve tutuklandığını duyurdu.

Zelenskiy, Lozynsky'nin adını vermedi, ancak 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada bir bakanının serbest bırakıldığını kabul ederek “Eylemleri veya davranışları adalet ilkesini ihlal eden herkese bunun bir işaret olmasını istiyorum. Tabii ki, şimdi ana odak noktası savunma, dış politika ve savaş. Ama bu, toplumda konuşulanları görmediğim ve duymadığım anlamına gelmiyor” dedi.

ASKER YEMEKLERİNE FAZLA PARA ÖDENİYOR

Ayrı bir gelişmede, Ukrayna merkezli Weekly Mirror'da yer alan bir haberin Savunma Bakanlığı’nı askerlere yönelik yiyeceklere fazla ödeme yapmakla suçlamasının ardından, bakanlık 24 Ocak'ta bakan yardımcısı olan Viacheslav Shapovalov'un istifasını kabul ettiğini duyurdu. Bakanlık yaptığı açıklamada suçlamaların "temelsiz" olduğunu söyledi, ancak Shapovalov'un istifa kararını "Avrupa ve demokratik siyaset geleneklerinde değerli bir hareket" olarak nitelendirdi.

Yine 24 Ocak'ta Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin Başkan Yardımcısı Kyrylo Timoşenko, insani yardım için bağışlanan bir aracı uygunsuz bir şekilde kullandığı yönündeki raporların ardından istifasını açıkladı. Ukrayna Bakanlar Kurulu Temsilcisi Taras Melnychuk, Telegram aracılığıyla Shapovalov ve diğer üç bakanın yanı sıra beş bölge lideri de dahil olmak üzere yedi diğer yetkilinin görevden alındığını duyurdu. Görevden almalar, başsavcılığın beş bölge savcılığı başkanının görevden alındığını duyurmasıyla devam etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN