Ukrayna’dan gıda ithalatına bir yasak daha

Ukrayna’dan gıda ithalatına bir yasak daha

Geçtiğimiz gün Ukrayna’dan gıda ithalatını yasaklayan Polonya’nın ardından, Rus işgali altındaki Ukrayna’nın diğer komşusu Macaristanlı yetkililer de yasakladı. Macar yetkililer, kararın ülkedeki tarım sektörünü korumak için alındığını bildirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban hükümeti, ülkedeki çiftçilere ciddi zarar verdiğini söyleyerek Polonya’nın Ukrayna’dan gıda ithalatı yasağına katıldı. Macaristan, tahıl ve diğer tür gıda ithalatı yasağının ne zaman yürürlüğe gireceğine dair ayrıntı vermedi, ancak haziran sonunda biteceğini bildirdi.

Macaristan Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Macaristan, Ukrayna menşeli veya Ukrayna'dan gelen tahıl ve yağlı tohumların yanı sıra diğer bazı tarım ürünlerinin ithalatını geçici olarak yasaklayacak. Mevcut piyasa süreçlerinin devam etmesi Macar tarımına o kadar ciddi zarar verecektir ki bunları durdurmak için olağanüstü tedbirler alınmalıdır” şeklinde kaydedildi.

UKRAYNA TAHILI DOĞU AVRUPA’NIN ‘DENGESİNİ BOZDU’

Rusya'nın işgaliyle Karadeniz’deki bazı limanlar kapanırken, Avrupa Birliği'nde (AB) üretilenden daha ucuz olan büyük miktarlarda Ukrayna tahılı, lojistik krizler nedeniyle Orta Avrupa ülkelerinde kalmaya başladı ve bölgedeki çiftçileri vurdu.

Geçen ay Avrupa Komisyonu'na gönderilen bir mektupta, beş doğu Avrupa ülkesinin başbakanı tahıllar, yağlı tohumlar, yumurta, kümes hayvanları ve şeker gibi ürünlerdeki artışın ölçeğinin "benzeri görülmemiş" olduğunu ve Ukrayna'nın tarımsal ithalatına yönelik vergi gerektiğini belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN