'Uzaydan kare' diye 'sucuk' resmi paylaştı: Fransız fizikçi özür diledi

'Uzaydan kare' diye 'sucuk' resmi paylaştı: Fransız fizikçi özür diledi

Fransa'nın önde gelen bilim insanlarından Etienne Klein, James Webb 'Uzay Teleskobu'ndan görüntü' diye 'sucuk' fotoğrafı paylaştı. Tepkilerin ardından takipçilerinden özür diledi.

Fransız fizikçi ve Fransa Atom Enerjisi Komisyonu Müdürü Etienne Klein, sosyal medya hesabından James Webb Teleskobu'yla elde edilen bir yıldız görüntüsü olduğunu iddia ettiği bir görüntü paylaştı. Klein daha sonra paylaştığı görüntünün bir sucuk dilimi olduğunu açıkladı ve özür diledi.

Klein, 31 Temmuz'da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında "Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri'ye ait" olduğunu söylediği bir görüntü yayınladı.

Görüntünün James Webb Teleskobu'yla elde edildiğini yazan Klein, paylaşımına "Bu kadar çok ayrıntı... Her gün yeni bir dünya ortaya çıkarılıyor" notunu düştü. Paylaşımı büyük tepki toplayan Klein daha sonra "bilim şakası" yaptığını söyleyerek sözkonusu görüntüdeki kırmızı objenin, domuz etinden yapılan bir İspanyol sucuğu olan bir dilim "chorizo" olduğunu açıkladı.

Yaptığını "orijinal hiçbir yanı olmayan" bir şaka diye niteleyen ve bu yüzden şoke olan herkesten özür dileyen Klein, amacınınsa insanlara "yetkili konumdaki kişilerin argümanlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak" olduğunu söyledi. Klein'in bu aldatmacaya başvurması bilim insanlarının haberlerdeki yanlış görüntülerle mücadele etmek zorunda kaldıkları bir dönemde tepkilere yol açtı.

Bir Twitter kullanıcısı, Klein'ı "Bilimsel bir araştırma direktörünün bu tür şeyleri paylaşması oldukça uygunsuz" diye eleştirdi. Bilimsel güvenilirliği yeniden kazanma amacıyla Klein, daha sonra ünlü Döner Tekerlek Gökadası'nın bir görüntüsünü yayınlarken takipçilerine bu sefer fotoğrafın gerçek olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN