Yüzlerce yıllık cami yıkıldı Hindu tapınağı açıldı

Yüzlerce yıllık cami yıkıldı Hindu tapınağı açıldı

Hindistan'da Hindular tarafından 1992'de yıkılan caminin yerine Hindu tanrısı Ram için yapılan tapınak açıldı. Toplumu kutuplaştırma ve Hindu-Müslüman gerilimini tırmandırmasıyla tanınan Başbakan Modi, Hindu milliyetçilerinin yıktığı tarihi cami yerine inşa edilen Hindu tapınağı için kutsama töreni düzenledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Ayodhya kentinde 1992 yılında Hindular tarafından yıkılan Babür Camisi'nin yerine Hindu tanrısı Ram için inşa edilen tapınağı açtı. Açılışta yaptığı konuşmasında Modi, açılış karşısında 'tüm Hindistan'ın tamamının sevinçle dolu olduğunu' söyledi.

Hindistan'da 2014'ten beri iktidarda olan Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) 50 yıllık projesinin hayata geçirilmesiyle en popüler Hindu tanrısı Ram'a adanan büyük tapınak bugün açıldı. Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Ayodhya kentinde 217 milyon dolarlık tapınak inşaatı daha tamamlanmadan, BJP'li Başbakan Narendra Modi'nin başını çektiği dini törenlerle kutsandı. Zira Hindistan, nisan ve mayıs aylarında genel seçim maratonuna girecek. BJP kazanırsa, Modi üst üste üç dönem başbakanlık yapacak.

2 BİNE YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Tapınak, yüzyıllardır devam eden bir Hindu-Müslüman ihtilafının üzerinde yükselmesinden ötürü her bakımdan tartışmalı. Bugün açılan tapınağın yerinde 1992 yılına kadar, 16. yüzyılda Babürlüler tarafından inşa edilen Babür Camisi bulunuyordu. O yıl bir tapınak bir grup Hindu tarafından yıkılmış, bunun üzerine başlayan protestolarda ülke genelinde 2 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Hindular tanrı Ram’ın o noktada doğduğuna ve Babür Camisi inşa edilmeden önce orada bir Ram tapınağı bulunduğuna inanıyor. Caminin yıkılmasından bu yana Hindu milliyetçisi siyasetçiler burada Ram için bir tapınak yapmayı vadediyordu.

Burada bir tapınak inşa edilmesi için başlatılan hareket, Modi’nin bugün iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi’nin 1990’larda güçlenerek siyaset sahnesine girmesini sağlamıştı. Üç katlı tapınağın inşası 217 milyon dolara (yaklaşık 6,5 milyar TL) mal oldu. Tapınak için Ram’ın 130 cm boyunda bir heykeli de yapıldı.

Birkaç ay içinde genel seçim düzenlenecek Hindistan’da Modi’nin bu tapınağı siyasi çıkarları için kullandığını savunan muhalefetin büyük kısmı ise açılış törenine katılmadı.

KENTİN MÜSLÜMAN SAKİNLERİ TEDİRGİN

BBC'nin tören öncesi konuştuğu Ayodhya'daki Müslümanlar, tapınağın kendilerinde korku ve acı dolu anıları canlandırdığını belirtti. Bazı Müslümanlar, sokaklar Hindu hacılarla dolduğunda dinsel gerilimin tırmanmasından korktukları için çocuklarını şehir dışına göndereceklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN