Zaporijya Nükleer Santrali'nde korkutan patlamalar

Zaporijya Nükleer Santrali'nde korkutan patlamalar

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Zaporijya’da bulunan nükleer santral yakınlarında güçlü patlamalar olduğunu bildirerek çevresinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması çağrılarını yeniledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) Direktörü Rafael Grossi adına yapılan açıklamada, “Son günlerde ve haftalarda neredeyse her gün, tesisteki IAEA nükleer emniyet ve güvenlik ekibi bu tür olayları genel merkeze raporluyor. Bazı patlamalar bariz bir şekilde Avrupa'nın en büyük nükleer santralinden biraz uzakta gerçekleşirken, diğerleri tesise çok daha yakın gerçekleşti” dedi.

‘RUTİN PATLAMALAR’

Geçen hafta Ukrayna'yı ziyaret eden Grossi yaptığı açıklamada, IAEA'nın tesisin yakınında bildirilen patlamaları rutin olarak izlediğini söyleyerek "Dün, yerel saatle 10.00 sularında fabrikadaki ofis pencerelerinin titremesine neden olan sekiz güçlü patlama ve bugün daha fazlası duyuldu" dedi.

Rus güçleri, işgalden kısa bir süre sonra Mart ayı başlarında Ukrayna'nın nükleer tesisini ele geçirirken, Moskova ve Kiev birbirlerini hassas bölge çevresinde çatışmaya girmekle suçladı. Güvenlik endişeleri, IAEA'yı Ukrayna'nın beş nükleer istasyonunun tümüne uzmanlar yerleştirmeye sevk etti.

RUS YETKİLİDEN ‘PROVOKASYON’ AÇIKLAMASI

Rus güçlerinin tesiste nükleer güvenliği sağlayamayacağını öne süren Grossi'nin patlama iddialarına Rusya’nın yalanlaması gecikmedi. Rusya'nın nükleer santrallerini işleten Rosenergoatom şirketinden Renat Karchaa, Grossi'nin yorumlarının asılsız olduğunu söyleyerek “Bunu ancak bir provokasyon olarak tanımlayabilirim. Bu tür bilgileri vermeden önce kontrol etmeniz ve söylenti olup olmadığını anlamanız gerekiyor" dedi.

Karchaa, “Bir yandan yararlı bir şey yaptıklarını göstermek istiyorlar. Öte yandan, Batı kamuoyunda Rusya'nın nükleer güvenliği korumakla başa çıkamayacağı konusunda yeniden şüphe uyandırıyorlar” diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN