Zelenskiy'den Gürcistan'a 'Saakaşvili' çağrısı: Onu serbest bırakın

Zelenskiy'den Gürcistan'a 'Saakaşvili' çağrısı: Onu serbest bırakın

Ukrayna lideri Zelenskiy, 2021 yılında Gürcistan'da gözaltına alınan, Ukrayna vatandaşlığı da bulunan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin sağlık durumunun kötüye gittiğini belirterek serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan'da 1 Ekim 2021'de gözaltına alınan, aynı zamanda Ukrayna vatandaşı olan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin sağlık durumuyla ilgili Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Gürcistan hükümetine tutuklu bulunan Saakaşvili'yi serbest bırakma çağrısında bulundu.

'SAAKAŞVİLİ YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜLÜYOR'

Saakaşvili'nin Ukrayna vatandaşı olduğunu hatırlatan Zelenskiy, ona karşı insan haklarının ihlal edildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda Ukrayna vatandaşı, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı. Mihail Saakaşvili yavaş yavaş öldürülüyor. 21. yüzyılda Avrupa'da bir kişinin fiili olarak herkesin gözü önünde infaz edilmesine yönelik böyle bir girişime karşı hala mücadele etmemiz gerektiği gerçeği bir utançtır. Yaşamına yönelik tehdit göz önüne alındığında, Gürcistan yetkilileri Avrupa insan haklarını koruma normları kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlamaya, istismarı durdurmaya ve Mihail'i serbest bırakmaya çağırıyorum. Ukrayna çözümler sundu. Dünyayı Mihail'in hayatını kurtarmaya ve infazını önlemeye çağırıyorum."

GÜRCİSTAN ADALET BAKANI'NDAN TEPKİ

Gürcistan Adalet Bakanı Rati Bregadze ise Zelenskiy'nin suçlamalarını asılsız olarak değerlendirdi.

Gürcistan'da hiçbir insanın haklarının ihlal edilmediğini savunan Bregadze, "Kim söylerse söylesin, Gürcistan'da bir kişinin işkence görüyor olması, bu haksız ve aşağılayıcı bir ifadedir" dedi.

SAAKAŞVİLİ'NİN TUTUKLANMASI

Ülkesine 8 yıl sonra 1 Ekim 2021'de dönen Saakaşvili, hakkındaki gıyabi hapis cezaları nedeniyle gözaltına alınarak Rustavi kentindeki hapishaneye götürülmüştü.

Gürcistan Savcılığı, 2007’de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçladığı Saakaşvili hakkında tutuklama kararı çıkartmıştı.

Tiflis Şehir Mahkemesi, Saakaşvili'ye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı ve milletvekili Valeri Gelaşvili'yi dövdürdüğü gerekçesiyle gıyabında 6 yıl hapis cezası vermişti.

Saakaşvili, Gürcistan’da Ekim 2021’de gözaltına alındıktan sonra 50 gün açlık grevi yapmış, daha sonra Gori kentinde tedavi görmüştü.

Tutuklu Saakaşvili, daha sonra 21 Şubat-10 Mart tarihlerinde tekrar açlık grevi yapmıştı.

Gürcistan’ın Rustavi kentinde tutulduğu 12. hapishanede sağlığı kötüye gittiği iddia edilen Saakaşvili, sağlık durumunun tespiti için 12 Mayıs’ta başkent Tiflis’teki "Vivamedi" kliniğine nakledilmişti.

Saakaşvili, söz konusu klinikte tutuklu olarak tedavi görüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN