Dünya Sağlık Günü ne zaman ve neden kutlanıyor? İşte tarihçesi...

Dünya Sağlık Günü ne zaman ve neden kutlanıyor? İşte tarihçesi...

Dünya Sağlık Örgütü'nün girişimiyle küresel bir sağlık bilinci oluşturmak amacıyla her yılın 7 Nisan tarihinde 'Dünya Sağlık Günü' kutlanıyor. Bu özel günde 1950'den beri dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İşte, Dünya Sağlık Günü hakkında bilgiler...

Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü, hükümetlere sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla çeşitli maddi ve lojistik destekte bulunuyor. Dünya genelinde sağlık alanında her türlü bilgi sağlıyor, tavsiyelerde bulunuyor ve yardımlar yapıyor.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kuruluşu olan 7 Nisan günü, 1950 yılında Dünya Sağlık Günü olarak ilan edildi.

7-13 Nisan günleri arası 'Dünya Sağlık Haftası' olarak kutlanıyor. DSÖ, Dünya Sağlık Günü ve haftasının temasını 'Evrensel Sağlık' olarak belirledi.

Dünya Sağlık Günü, tüm bireylerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almalarını amaçlıyor.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ TARİHÇESİ

19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde New York'ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı'nda BM'ye üye 51 ülkenin temsilcisi ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu (OIHP), PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı temsilcileri Dünya Sağlık Örgütü anayasasını oluşturdu.

DSÖ Anayasası 22 Temmuz 1946 tarihinde 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalandı. 26 üye ülkenin onayı 7 Nisan 1948'de gerçekleşti.

DSÖ Anayasası'nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan tarihinin her yıl 'Dünya Sağlık Günü' olarak kutlanmasına karar verildi.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ MESAJLARI

* Dünya genelinde yaşanan bu zorlu süreçte sağlığın kıymetini daha iyi anladık. Bizler için sevdiklerinden ayrı kalan tüm sağlık çalışanlarına minnettarız.

* Hayatın tadını doyasıya çıkarmak için ilk kural: sağlık! Sağlık olmazsa yaşam olmaz, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kutlu olsun!

* Bireysel sağlığımız toplum sağlığı ile bir bütündür. Kendi sağlığımızı korumak adına aldığımız önlemler, çevremizi ve sevdiklerimizi de sağlıklı yarınlara taşıyacağı bilincinde olalım.

* Sağlık hizmetlerinin kesintisiz yürütülmesinde 'herkes için sağlık' ilkesiyle, özveriyle görevlerini icra eden tüm sağlık çalışanlarının Dünya Sağlık Günü'nü kutluyoruz.

* Mutlu bir yaşam için, sağlığınıza değer verin. Dünya Sağlık Günü kutlu olsun. En değerli hazinemiz sağlığımızdır. 7 Nisan Dünya Sağlık Gününüz kutlu olsun. 
* Daha sağlıklı bir gelecek, daha sağlıklı bir toplum! Dünya Sağlık Günü kutlu olsun.

* Sağlıklı birey, sağlıklı toplum ancak bilimle mümkündür. Dünya Sağlık Gününüzü kutlarım.

* Kendi canlarını riske ederek toplum sağlığı için gece gündüz demeden mücadele eden sağlık çalışanlarına minnet borçluyuz. 7 Nisan Dünya Sağlık Gününüzü kutlarız.

* Sağlıklı yaşayalım, Sağlıklı yaşlanalım... Dünya Sağlık Günü kutlu olsun. Yaşamı sevin, sağlığınıza dikkat edin. Dünya Sağlık Günü kutlu olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN