69 yılda 54 bin kamyon üretti! Türkiye’nin en büyük kamyon fabrikası iflas bayrağını çekti!

69 yılda 54 bin kamyon üretti! Türkiye’nin en büyük kamyon fabrikası iflas bayrağını çekti!

Türkiye'nin en büyük kamyon fabrikası iflas bayrağını çekti. 59 yılda 54.000 kamyon üretimi gerçekleştiren dev fabrikanın sonu geldi. İşte detaylar…

1955 yılında kurulan Türkiye'nin dev kamyon fabrikası iflas etti. Ülke ekonomisine katkı sağlayan firmalardan iflas kararları da peş peşe gelmeye devam ediyor. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara, Eskişehir ve Konya sanayi şehirleri olarak bilinirken yıllar içerisinde binlerce üretim yapan firmalarda kara listeye adını yazdırıyor. İşte detaylar…

TÜRKİYE'NİN KÖKLÜ FİRMASI İFLAS ETTİ


Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. kısa ismiyle TOE minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi gerçekleştiren eski bir firma olarak Türkiye'ye hizmet etti. 1955 yılında Kocaeli Gebze Çayırova'da kurulan fabrika ve tesislerde çeşitli güçte kamyon, kamyonet, otobüs, şasi, minibüs ve pikap aksamlarının üretimini gerçekleştiren firmadan kötü haber geldi.

kamyon-uretim.jpg

10 ortaklı tesiste Türkiye'nin ilk ticaret kamyon montajı yapılırken COMMER markasının da kamyonet montajlarını gerçekleştirdi. 1960 yılında American Federal Truck Company'nin lisans anlaşmasının iptal edilmesiyle Türk Otomotiv Endüstrileri AŞ adıyla faaliyetini sürdürmeye devam eden şirket 1962 yılında şirketin %93,5'lik hissesi OYAK tarafından satın alındı. 1983 yılında OYAK yönetiminde olan şirket daha sonra Ziraat Bankası'na devredildi.


54 BİN'DEN FAZLA ÜRETİMİ YAPTI


Firma 1963 yılından 1993 yılına kadar resmi rakamlara göre 54.496 adet Motorlu Taşıt üretimi gerçekleştirdi. Böylesine büyük bir fabrikanın iflas kararı ise ülkede büyük yankı uyandırdı. İflas kararları peş peşe gelirken dev kamyon fabrikası da iflasa yenik düşenler arasında adını yazdırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN