AGİ tamamen kalktı mı?

AGİ tamamen kalktı mı?

Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmaması ile birlikte çalışanlara AGİ artık verilmeyecek. Ancak yeni asgari ücrete yakın maaş alacak çalışanlara AGİ verilip verilmeyeceği merak konusu. Vergi düzenlemesi TBMM'de önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenirken AGİ konusunun da ele alınıp alınmayacağı şimdilik bilinmiyor.

İSA UĞUR ERDOĞAN | KARAR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 asgari ücretinin net 4 bin 253 TL 40 kuruş olduğunu açıkladı. Komisyon toplantısından tüm ücretlerin asgari ücret brüt oranına kadar gelir ve damga vergisi alınmaması kararı çıktı.

AGİ KALKTI MI? AK PARTİ'DEN MİLYONLARI İLGİLENDİRECEK TEKLİF

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını söyledi.

Bu açıklamanın ardından çoğunluğu çalışanlar olmak üzere AGİ'nin kaldırılmasının aleyhte bir durum olup olmadığını sorguladı.

Asgari ücret düzenlemesi ile birlikte bu miktarın üzerinde alanlardan asgari ücretin brütü üzerindeki kısmı vergiye dahil olacak. Bu durumda ise 'AGİ verilecek mi?' sorusu gündeme geldi.

AGİ uygulaması asgari ücretlilerin kazançlarından elde edilen vergilerin devlet tarafından bir bölümünün iadesi için kullanılan bir yöntemdi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılması ile birlikte AGİ'nin varlık nedeni de ortadan kalkmış oldu.

Konuya dair KARAR'a konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Sertaç Sedat Köksal, AGİ'nin 2008 yılından bu yana uygulandığını hatırlatarak, "Hatırlarsınız daha önce fiş, fatura toplanarak vergi iadesi alınıyordu. Bu angaryayı kaldırmak için devlet AGİ uygulamasına geçti. Aslında, AGİ’nin uygulanma maksadı asgari ücret tutarındaki kazançlardan kesilen verginin bir kısmının iadesini sağlamaktır. Daha önce vatandaşın harcamalarına istinaden topladığı fiş ve faturaya göre yapılan iade 2008 yılından bu yana kişinin medeni durumuna eşinin çalışıp çalışmadığına ve çocuk sayısına göre aylık sabit olarak uygulanmaktaydı" dedi.

'UYGULANMA ALANINI KAYBETMİŞ OLDU'

Gelir vergisi kalktığı için AGİ'nin de uygulanma alanının kalmadığını kaydeden Köksal şu şekilde konuştu:

"AGİ uygulamasıyla evli ve eşi çalışmayan 3 çocuklu bir vatandaş zaten asgari ücrete kadar olan geliri için hesaplanan gelir vergisini asgari geçim indirimi olarak iade almakta, aslında hiç vergi ödememekteydi. 2022 asgari ücret uygulamasıyla bir nevi devlet tüm ücret geliri elde edenleri evli eşi çalışmayan 3 çocuklu vatandaş gibi görüp asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanacak olan gelir vergisini kaldırdı. Gelir vergisi kalktığı için de ortada asgari ücret ile iade alınacak bir vergi de kalmadı.
Hülasa, tüm çalışanlar için asgari geçim indirimi uygulaması mevzuatsal olarak uygulanma alanını kaybetmiş oldu."

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARA AGİ VERİLECEK Mİ?

Mevcut durumda brüt asgari ücretten SGK işçi payı ve işsizlik payı düşürülerek çalışanlardan birinci vergi dilimi çerçevesinde gelir vergisi alınıyor ve içerisinden AGİ çıkarılarak çalışana teslim ediliyordu.
Öte yandan asgari ücret civarında ücret alan çalışanlara AGİ verilip verilmeyeceği merak ediliyor. Örneğin yeni asgari ücrete göre net 4 bin 300 TL alan bir çalışan, asgari ücretin üzerinde aldığı için vergi dilimine girecek . Gelirinin asgari ücret oranındakine kadar vergi vermeyecek ancak üstünden vergi kesilecek.

Yeni asgari ücrete yakın miktarda ücret alanlara AGİ desteği verilip verilmeyeceğini sorduğumuz Sertaç Köksal, "Asgari ücrete kadar olan bütün ücretlerde gelir vergisi kaldırıldığı ve en yüksek verilebilecek AGİ tutarı da asgari ücretten kesilebilecek ilk dilimdeki gelir vergisi oranı olduğu için aslında teknik olarak AGİ kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretin üstüne AGİ uygulanırsa devlet o zaman vergi alamayacak" diyen Köksal, "AGİ'nin ruhunda kişilerin asgari ücrete kadar olan gelirler vergilerinde kişisel geçim harcamalarının düşünülmesi, devletin bu alana katkı yapması var. Artı bir AGİ vermesine sebep yok" diye konuştu.

'KANUNİ DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR'

Öte yandan, AGİ'nin devam edebileceğini de söyleyen Köksal şu örneği verdi:

"5 bin 4 lira asgari ücretimiz var bizim. 5 bin 100 lira alan birinden kesintiler yapıldığında geriye 4 bin 335 lira gibi bir gelir vergisi matrahı kalıyor. Bundan da yüzde 15 gelir vergisi kesildiğinde 3 bin 684 lira kalıyor. Buna AGİ uygulandığında asgari ücretin altında bir gelir elde edilmiş oluyor. Bunu birkaç senedir devlet. Asgari ücretinin netinin altında gelir elde eden kişilere ilave AGİ ile destekliyordu. Aynı şekilde yine devam edebilir bu uygulama."

Asgari ücrete yakın ücret alacaklara AGİ'nin verilebilmesi için TBMM'de bir düzenleme yapılabileceğine işaret eden Köksal, "Türkiye'de verilen en yüksek AGİ, brüt asgari ücretten kesilen gelir vergisi kadardı. Bu oranı değiştirirlerse olabilir. Onun dışında zaten kesilebilecek vergi asgari ücretten kesilen gelir vergisidir.

Üçüncü yolsa ilave AGİ uygulamasıdır. Daha önce bir düzenlemeyle yapılmıştı. Vergi dilimlerinden dolayı asgari ücretin netinin altında alan kişilere AGİ'yi artırarak verdiler. Son ihtimal bu görünüyor. Bunun içinde kanunu bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN