DİSK: Ortada gerçek anlamda zam yok

DİSK: Ortada gerçek anlamda zam yok

2022 asgari ücretinin belirlenmesinin arsından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yapılan zammın 'Suya yazılan yazı' olarak niteleyerek artışın yeni yılın bir kaç ayı içerisinde eriyeceğini söyledi. Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bahar aylarında tekrardan toplanması çağrısı yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısının ardından 2022 asgari ücretini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 bin 253 TL 40 kuruş olduğunu açıkladı. Asgari ücretliden gelir ve damga vergisi de alınmazken, işverenlere de devlet desteği verilecek.

Asgari ücret konusunda konfederasyonlar arasında tek rakam açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), ücretlerin net 5 bin 200 TL olması gerektiğini talep etmişti. Yapılan zamma ilişkin DİSK adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Bu zam bu korkunç pahalılıkta emekçilerin derdine derman olmaz" dedi.

Asgari ücrete günlük 47,5 TL zam yapıldığını ifade eden Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Soruyoruz: Ocak 2022’de diğer işçi ücretleri, maaşlar ve emekli aylıkları ne kadar artacak?

2022 yılı asgari ücreti asgari geçim indirimi (AGİ) dahil 4.250 TL olarak açıklandı. Asgari ücrete günlük 47,5 TL zam yapıldı. Bu zam bu korkunç pahalılıkta emekçilerin derdine derman olmaz.

Ancak önemli olan asgari ücrette ne kadar artış olduğu, yüzde kaç arttığı değil asgari ücretin bugünkü geçim şartları içinde işçinin ve ailesinin geçimini karşılamaya yetip yetmediğidir.

Ülkemizin içinden geçtiği derin ekonomik kriz, TL’de yaşanan büyük değer kaybı ve yaşanan korkunç pahalılık dikkate alınmadan asgari ücret artış oranını konuşmak anlamlı değildir."

'ORTADA GERÇEK ANLAMDA ZAM YOK'

Yapılan artışla geçinmenin mümkün olmadığını kaydeden Çerkezoğlu, enflasyona dikkat çekerek, "Yapılan asgari ücret zammının büyük bölümü yaşanan pahalılık nedeniyle zaten çoktan yok olup gitti. Kalanı da birkaç ay içinde eriyip gidecek. Ortada gerçek anlamda zam yoktur. Asgari ücret artışı, pahalılıkla yaşanan alım gücü kaybını dahi telafi etmekten uzaktır.

Bu pahalılıkta 4250 TL asgari ücreti işçileri 'enflasyona ezdirmedik' diye böbürlenerek ilan edenleri bu asgari ücretle bir ay yaşamaya davet ediyoruz" dedi.

DİSK hesaplamalarına göre Kasım ayında dört kişilik bir ailenin asgari geçim tutarının 10 bin 700 TL olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, 2022 yılında yoksulluk sınırının daha da artacağını söyledi.

'BU MU SON 45 YILIN ARTIŞI?'

Ocak 2021'de asgari ücretin 386 dolara, bugün açıklanan zamla ise 275 dolara karşılık geldiğini belirten Çerkezoğlu asgari ücretlinin bu haliyle 110 dolar kayba uğradığını belirterek, "Asgari ücretin 2022’de ne kadar eriyeceği belli değil. Zamlı haliyle bile Türkiye’de asgari ücret Avrupa’nın en düşük iki asgari ücretinden biri durumundadır. Türkiye’deki asgari ücret zamlı haliyle dahi Çin’in altındadır.
Bu mudur son 45 yılın en yüksek asgari ücret artışı! Türkiye bu zamlı asgari ücretle de ucuz emek ülkesi olmaya devam edecektir" dedi.

Gıda enflasyonunun hali hazırda yüzde 40 olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, Asgari ücrete yapılan zam, suya yazılan yazı gibi birkaç ay içinde eriyip gidecektir.

Bu asgari ücret artışını yeterli görmüyoruz ancak bu artışın bütün emekçilere yansıması için Ocak 2022’de tüm işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıkları da en az asgari ücret artışı oranında artmalıdır. Aksi durumda asgari ücrete gelen zam oranı diğer emek gelirlerine yansımadığı sürece bir anlam ifade etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, taleplerini ise şu şekilde açıkladı:

"Talebimiz 2022 bahar aylarında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeniden toplanması ve asgari ücretin yeniden belirlenmesidir.

Talebimiz bütün emek gelirlerinin, ücretlerin, maaşların ve emekli aylıklarının asgari ücret kadar artırılmasıdır.

Talebimiz en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasıdır.

Türkiye işçi sınıfının asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılmalı, toplu iş sözleşmesi kapsamı genişlemelidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN