2022 asgari ücreti açıklandı: 4 bin 250 TL

Milyonlarca çalışan ve ailesini ilgilendiren 2022 asgari ücret miktarı netleşti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan son toplantısının ardından 2022 asgari ücreti belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin 4 bin 250 TL olduğunu açıkladı. Erdoğan ayrıca, asgari ücretten damga ve gelir vergisi alınmayacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılı asgari ücretini belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda son kez toplantı yaptı.

Bakan Vedat Bilgin'in davetiyle bir araya gelen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) temsilcileri saat 11.00'da başladıkları toplantıda 2022 asgari ücretini belirledi.

Erdoğan'ın açıklamasından önce konuşan Çalışma Bakanı Bilgin, komisyonda yer alan üyelere teşekkür etti. Bilgin, 6 milyonu aşkın çalışanı ve diğerlerini ilgilendirdiğini ve asgari ücretin temel ücret olduğunu söyledi.

TÜRK-İş adına konuşan TÜRK-METAL Başkanı Pevrul Parlak ise asgari ücret miktarının tüm emekçileri sevindireceğini söyledi.

rnek.jpg

'ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YÜZDE 50 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin yüzde 50 seviyesinde artış gerçekleştirildiğini belirterek, "Bilindiği gibi bir sonraki asgari ücreti her yılın aralık ayında belirleniyor. Nasıl bu yıl Aralık ayında başında başladıysak önümüzdeki yıl da Aralık ayında çalışmalarını sürdürecekler ve o görüşmelerle seçime gideceğiz. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olmasına yönelik görüş bildirmiştir. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Yeni asgari ücret çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir" dedi.

'GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİNİ KALDIRIYORUZ'

"Ülkemizde onlarca yıl asgari ücretin vergiden muaf tutulması yaşanmıştır" diyen Erdoğan, damga ve gelir vergisinin de asgari ücretten kaldırıldığını belirterek, "Yeni asgari ücret düzenlemesi ile birlikte on yıllardır konuşulan bu özlemi hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarıyoruz. Ülkemizin geleceğini ne yeminli faiz ve kur spekülatörleri, ne iç ve dıştaki Türkiye düşmanları, ne de bir avuç muhteris belirleyebilir. Bu ülkenin geleceğini 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ

Erdoğan isim vermeden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun asgari ücrete ilişkin 2021 Ocak ayı başındaki dolar karşılığının verilmesi önerisini eleştirerek, Geçmişte dolar şuydu diye hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir şeklindeki yaklaşımlar bu ülkenin şu andaki çalışan işveren bu noktadaki istismarından başka bir şey değildir" dedi.

'TÜRK LİRASINI YEDİRMEYECEĞİZ'

Erdoğan konuşmasının sonunda ise TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesine dair de değerlendirme yaparak, "Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Türk Lirası'nın olduğu ülkede insanları dolarla mı çalıştırıyorsunuz? Bizim paramız bellidir, o da Türk lirasıdır ve biz Türk lirasını yedirmeyeceğiz. Şu anda bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntıları da en kısa zamanda aşacağız. Ülkemizin büyümesini hızlandırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle istikrar ve güvenin gerçekleştirilmesi yönünde ciddi bir yol kat edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET TAM ARTIŞI

2022 Asgari Ücret Brüt: 5 bin 4 TL

2022 Asgari Ücret Net: 4 bin 253 TL 40 kuruş

Mevcut asgari ücret 2 bin 825 TL 90 kuruş.

ASGARİ ÜCRETTE TARAFLAR NE İSTİYORDU?

Asgari ücret görüşmelerinde TÜRK-İŞ en az 4 bin TL, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ise net 5 bin 200 TL talep etmişti. TİSK Genel Sekreteri ise net bir rakam söylememekle birlikte en az 3 bin 500 TL oranını vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (64)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
64 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN