Asgari Ücret Tespit Komisyonu son kez toplanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son kez toplanıyor

Milyonlarca çalışanı ve ailesini ilgilendiren 2022 asgari ücretinin ne kadar olacağı son Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında belli olacak.

Döviz kurunun yükseldiği, enflasyonun resmi olarak yüzde 21,3 olduğu şartlarda birçok temel ürünlere zam gelirken milyonlarca asgari ücretli ve civarında maaş alan işçi ve ailesi zam oranını bekliyor.

Bu yılki Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşti. İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümeti de Çalışma Bakanlığı'nın temsil ettiği üçlü toplantıların startı öncesi 'işçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyen AK Parti vaadine 9 Aralık'taki TİSK ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda gölge düşmüştü. TÜRK-İŞ asgari ücretin 3 bin 900 TL'den aşağı olmaması gerektiğini söylerken, TİSK ise 3 bin 100 rakamını telaffuz etmişti. Fakat TİSK sonradan yaptığı yazılı açıklamayla 3 bin 100 gibi bir tekliflerinin olmadığını söylemişti. Öte yandan 3. toplantıya TÜİK'in tartışmalı enflasyon verileri ve geçim maliyeti verilerini Komisyona sunmaması damgasını vurmuştu.

Son toplantı ise Çalışma Bakanlığı ev sahipliğinde yapılarak 2022 yılı asgari ücreti belli olacak. Toplantının bugün yapılması bekleniyordu ancak söz konusu toplantı yapılmadı. Toplantının 17 Aralık'a kadar gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Asgari ücret toplantılarının bu yıl Aralık ayı bitmeden tamamlanması ve açıklanması temennisiyle başladı. AK Parti tarafından hükümetin tutumu bugüne kadar rakamsal olarak ifade edilmese de asgari ücrete yüzde 25-30 arası zam kulislerde konuşuluyor. Bu oran hali hazırda 2 bin 825 TL 90 kuruş olan asgari ücretin 3 bin 500- 3 bin 600 TL bandında olacağı yönünde beklentiyi artırdı. TÜRK-İŞ tarafı ise 4 bin TL'yi kırmızı çizgi olarak değerlendirdiğini açıkladı. Öte yandan asgari ücret görüşmelerine katılmayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise dün Kartal Meydanı'nda on binlerce işçinin katılımıyla 'Türkiye işçi sınıfı satılık değil' mesajı verdi. DİSK işçisi asgari ücretin en az net 5 bin 200 TL olmasını ve asgari ücretlilerden vergi alınmamasını talep ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN