Asgari ücrette işveren ve işçi tarafı SGK primlerinde uzlaştı

Asgari ücrette işveren ve işçi tarafı SGK primlerinde uzlaştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün de toplanmayacağı netleşirken işçi ve işveren taraflarının SGK primlerinin 5 puan düşürülmesi konusunda uzlaştığı öğrenildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugüne kadar 3 toplantı yaptı. Görüşmelerin başlangıcında bu yıl erken açıklanması beklenen 2022 yılı asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak son toplantıda netleştirilecek ve açıklama yapılacak. Bakanlıktan henüz toplantı randevusu TÜRK-İŞ ve TİSK'e bildirilmezken işçi ve işveren temsilcilerinin hali hazırda yüzde 14 olan SGK primlerinin 5 puan düşürülmesi konusunda uzlaştıkları öğrenildi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç konuya ilişkin , “Kendi hesaplarını da yapıyorlar Hazine tarafında. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor” dedi.

Bakanlık Çalışma Müdürü Nurcan Önder ise yüzde 5 indirim ile ilgili soruya “O iki tarafın da önerisiydi zaten. Genel olarak bütün konularda çalışıyoruz” yanıtını verdi.

TİSK ile Türk-İş arasında; birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi ve 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak uygulanması; toplu sözleşme olmayan yerlerde ise yüzde 3 olarak uygulanması taleplerinde de uzlaşma sağlandığı ve bunun üzerinde de çalışıldığı ifade edildi.

'DÖVİZLE İLGİLİ BİR ŞEY OLDUĞUNU TAHMİN ETMİYORUM'

TİSK Genel Sekreteri Koç, talepleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Kendi hesaplarını da yapıyorlar Hazine tarafında. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor” dedi.

Koç, “Toplantının yapılamamasında Türk lirasının dolar kuru karşısında değer kaybıyla ilgisi var mı?” sorusuna “Yani yok. Onlara hiç girmiyoruz. Dövizle ilgili bir şey olduğunu tahmin etmiyorum” karşılığını verdi.

Koç; işçiyi, asgari ücret miktarına ilişkin ise 'en az rakamını' vererek “Enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapabiliriz? Onların çalışmalarını yapıyoruz. SGK işçi desteği, Asgari Geçim İndirimi, vergi diliminin düzeltilmesi. Enflasyona karşı koruyacağız demek zaten 3 bin 500 liranın altı olmayacak demek” diye konuştu.

Bakanlık Çalışma Genel Müdürü Önder toplantının tarihine ilişkin, “Bakanlık basın müşavirliği bildirecek. Halen çalışmamız devam ediyor” dedi. İşçi ve işveren tarafının üzerinde uzlaştığı yüzde 5’lik işçi SGK priminde yapılacak indirim için de “O iki tarafın da önerisiydi zaten. Genel olarak bütün konularda çalışıyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN