Sermaye piyasalarında yüz binlerce yatırımcıyı mağdur eden devasa fon tasfiyeleri ve olağandışı hisse hareketlerine ilişkin yürütülen adli soruşturmada kritik bir karara imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ile eşi İlyas Kaya’nın Türkiye’deki tüm mal varlıklarının dondurulması için bankacılık ve tapu kurumlarına resmî yazı gönderdi.
Başsavcılık tarafından yapılan bilgilendirmede; Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet (piyasa dolandırıcılığı) ve Türk Ceza Kanunu kapsamında "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlamaları çerçevesinde yürütülen dosya kapsamında, şüphelilerin tespit edilen tüm taşınır, taşınmaz ve finansal varlıklarına ihtiyati tedbir konulması talep edildi.
KURUMLARA TALİMAT: BANKA HESAPLARI, HİSSELER VE TAPULAR MERCEK ALTINDA
Başsavcılık tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) iletilen talimatta şu adımların ivedilikle atılması istendi:
Kaya çiftinin yurt içi bankalarda bulunan tüm mevduat, döviz, kıymetli maden ve yatırım hesaplarına bloke konulması,
Şüpheliler adına kayıtlı konut, arsa, ticari mülk gibi taşınmazların üçüncü kişilere devrinin engellenmesi amacıyla tapu kayıtlarına şerh düşülmesi,
Borsa İstanbul bünyesindeki hisse senedi, tahvil, fon payı ve diğer sermaye piyasası araçlarının dondurulması,
Kiralık kasa ve olası ortaklık paylarının adli incelemeye alınması.
2,2 MİLYARLIK HAZİNE İADESİ TEDBİRİ DURDURAMADI
Kararın en dikkat çeken yönü ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan devasa iade hamlesinin hemen ardından gelmesi oldu. Fatma Betül Sayan Kaya ile eşinin, Özata Denizcilik hisselerinden elde ettikleri öne sürülen yaklaşık 2,2 milyar liralık kazancı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tahsilat hesabına yatırarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/3. maddesindeki "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanmak istediği gündeme gelmişti.
163 MİLYONLUK YATIRIM VE İSTİFA SÜRECİ
Skandalın fitili, SPK'nın tasfiye kararı aldığı portföy yönetim şirketlerine bağlı fonların çöküşüyle ateşlenmişti. İddialara göre Kaya çifti, Özata Denizcilik hisselerine yaklaşık 163 milyon TL yatırmış ve hisselerin olağandışı tırmanışının ardından gerçekleştirilen satışlarla 2 milyar 170 milyon TL kâr sağlamıştı.
İddiaların muhalefet partileri tarafından belgeleriyle kamuoyuna taşınması üzerine Fatma Betül Sayan Kaya, "adli sürecin selametini korumak ve makamının yıpratılmasını engellemek" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifasını sunarak AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
