Son asgari ücret toplantısına ekonomi zirvesi engeli

Son asgari ücret toplantısına ekonomi zirvesi engeli

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dün yapılması beklenen toplantısı ertelendi. 2022 yılı asgari ücretinin belirleneceği son toplantı için taraflar Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan resmi davet bekledi ancak gelmedi. Milyonlarca çalışan ve ailesini ilgilendiren konuda en son asgari ücret toplantısı ne zaman sorusu gündemde.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı bilmecesi sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Komisyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet tarafını ise Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsil ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda her bir taraf 5'er üye ile temsil ediyor ve 2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesinde Çalışma Bakanı'nın oyu 2 oy olarak hesaplanıyor.

Döviz kurunun yükseldiği, enflasyonun resmi olarak yüzde 21,3 olduğu şartlarda birçok temel ürünlere zam gelirken milyonlarca asgari ücretli ve civarında maaş alan işçi ve ailesi zam oranını bekliyor.
2022 yılının asgari ücretinin belirlenmesi için 4 toplantı yapılması gerekiyor. Bu yılki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ilki Çalışma Bakanlığı, ikincisi TÜRK-İŞ, üçüncüsü ise TİSK ev sahipliğinde yapılmıştı. Son toplantıda ise 2022 yılı asgari ücret oranı açıklanacak. Toplantının dün yapılması bekleniyordu ancak kulislerde ertelendiğine dair haberler dolaşırken bugün de toplantının yapılıp yapılmayacağı merak konusu.

Bu yıl ki görüşmelerde tüm tarafların verdiği mesajlarda asgari ücretin geçen yıllardan farklı olarak erken açıklanacağı hakimdi. Ancak TİSK ev sahipliğindeki 3. toplantıya TÜRK-İŞ'in asgari ücretin net 3 bin 900, TİSK'in ise 3 bin 100 TL rakamını telaffuz etmesi açıklamıştı. TİSK böyle bir rakam vermediğini sonradan açıklasa da TÜİK'in asgari geçim maliyeti oranlarını açıklamaması toplantıya gölge düşürmüştü.

AK Parti tarafından hükümetin tutumu bugüne kadar rakamsal olarak ifade edilmese de asgari ücrete yüzde 25-30 arası zam kulislerde konuşuluyor. Bu oran hali hazırda 2 bin 825 TL 90 kuruş olan asgari ücretin 3 bin 500- 3 bin 600 TL bandında olacağı yönünde beklentiyi artırdı. TÜRK-İŞ tarafı ise 4 bin TL'yi kırmızı çizgi olarak değerlendirdiğini açıkladı. Öte yandan asgari ücret görüşmelerine katılmayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise dün Kartal Meydanı'nda on binlerce işçinin katılımıyla 'Türkiye işçi sınıfı satılık değil' mesajı verdi. DİSK işçisi asgari ücretin en az net 5 bin 200 TL olmasını ve asgari ücretlilerden vergi alınmamasını talep ediyor.

Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Komisyonun 17 Aralık'a kadar süresi var. Toplantının yapılmamasının nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile birlikte kamu bankaları temsilcileriyle dün yaptığı görüşme Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısını ertelenmesine neden oldu. İşveren ve işçi temsilcileri gün boyu Çalışma Bakanlığı'ndan davet beklese de asgari ücrette son sözü söyleyecek Beştepe'nin kararı etkili olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN