Asgari ücret görüşmelerinde TÜİK verileri masada

Asgari ücret görüşmelerinde TÜİK verileri masada

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı bugün yapılacak. İşveren ve işçi temsilcileri bu toplantıda ilk kez rakam telaffuz edecek.

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bugün üçüncüsü gerçekleşecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcilerinden oluşan komisyonda işçi ve işveren tarafları ilk kez rakam telaffuz edecek.

Döviz kurlarındaki yükseliş başta gıda olmak üzere birçok kaleme yansırken asgari ücret ve civarında maaş alanlar için 'her ne kadar enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz' denilse de, miktarın belirlenmesinde rol oynayan TÜİK'in enflasyon oranları soru işaretleri oluşturuyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu koşullar altında değerlendirmelerini yapıyor.
Asgari ücret görüşmelerinin birincisi Çalışma Bakanlığı, ikincisi ise TÜRK-İŞ ev sahipliğinde yapılmıştı. Bu toplantının adresi ise TİSK olacak.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, Çalışma Genel Müdürlüğü ve TÜİK'ten gelecek veri ve raporlar görüşülecek.

Bu raporların ardından, işçi ve işveren tarafının pazarlık sürecindeki ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

'KAMU DESTEK VERSİN, ÇALIŞANLAR RIZA GÖSTERSİN'

Öte yandan TİSK Başkanı Özgür Burak Özkol, toplantı öncesi yaptığı açıklamada işverenlere devlet desteği talebini yineleyerek “İşveren fedakarlık yapsın, kamu destek versin, çalışanlar rıza göstersin” dedi.

Ekonomik duruma dikkat çeken Akkol, “Pandeminin ortasındayız bu mutabakatı bu sene yapmak istiyoruz . İşveren fedakarlık yapsın kamu destek versin çalışanların da rızası ile birlikte 3’lü imza atılsın arayışındayız” ifadelerini kullandı.

rnek.jpg

Asgari ücretin enflasyona ezdirilmemesi yönünde Bakanlığın, işçi ve işveren kesiminin mutabakatı olduğunu vurgulayan Özgür Burak Akkol, “Uzun yıllardır görülmemiş bir mutabakat bu sevindirici bir haber ama dengeyi kaçırmayacak çalışanların ezilmeyeceği ama bir taraftan da uzun vadeli yatırım istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret arayışı içindeyiz.” dedi.

Akkol, bugüne kadar yapılan toplantılarda ücret miktarının konuşulmadığını da belirterek, "Bazen bizlere düşük gelen bazen bizlere yüksek gelen farklı farklı rakamlar zikrediliyor. Bu rakamları çözmede devletimizin işverene vereceği teşviklerin, çalışanlara yapılabilecek bir takım vergi indirimlerinin hakikaten oyunu çok rahatlatacağını düşünüyoruz. Özellikle vergi indirimi ve teşvik konusu burada belirleyici olacaktır. Bu destekleri de alabilirsek biz 3’lü imzaya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Burada TİSK çok kuvvetli bir irade ortaya koyuyor. Eylül ayından beri biz 3’lü imza istiyoruz. Ülkenin buna ihtiyacı var" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN