2022 asgari ücret belirleme görüşmelerinde sona gelindi: TİSK'in önerisi şaşkına çevirdi

2022 asgari ücret belirleme görüşmelerinde sona gelindi: TİSK'in önerisi şaşkına çevirdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 asgari ücret zammı için üçüncü kez bir araya geldi. İşverenleri temsil eden TİSK asgari ücretin 3 bin 100 TL, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ise 3 bin 900 TL olmasını talep etti. Hükümet kanadından da herhangi bir açıklama yapılmadı fakat yüksek enflasyon karşısında asgari ücrete son yılların en büyük zammının yapılacağının sinyalleri verilmişti. İşte, asgari ücret belirleme tarihi...

2022 asgari ücret tahmini 4 bin TL dolaylarında öngörülüyor. İşçi, işveren ve hükümeti temsil eden 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, aralık ayı sonuna kadar yeni asgari ücret miktarında ortak mutabakata varması gerekiyor. Anlaşma sağlanamaması durumunda son kararı Hakem Heyeti verecek.

9 Aralık 2021 Perşembe günü yapılan üçüncü toplantıdan sonuç çıkmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de 2020 yılında kayıtlı işçilerin yüzde 42'si asgari ücretle çalışıyor. Dolayısıyla belirlenecek yeni asgari ücret, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor.

2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Yeni asgari ücret belirleme görüşmeleri sürüyor. Hükümeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) temsil ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını tamamladı.

Tarafların birçok konuda mutabakata varması dolasıyla dördüncü toplantıda 2022 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dördüncü toplantı ise 13 Aralık 2021 Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü kez toplanmasının ardından sendikalar tekliflerini açıkladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücretin net 3 bin 100 TL olmasını önerirken, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ise en az 3 bin 900 TL olmasını talep etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üyeleri ise herhangi bir tutar dile getirmedi. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin daha önce yaptığı açıklamada, işçi tarafının 3750-4000 TL arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 TL arasında asgari ücret istediğini ifade etmişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer almayan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise yeni asgari ücretin 5 bin 200 TL olmasını talep ediyor.

2022 ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Geçen aylarda hükümet kanadından yapılan açıklamalarda 2022 asgari ücret için net bir rakam ifade edilmese de 3 bin 800 TL ile 4 bin TL arasında olacağının sinyalleri verilmişti.

18 Kasım 2021 tarihinde katıldığı bir programda asgari ücrette beklenen artışa değinen AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Başta asgari ücret olmak üzere dar gelirli vatandaşların beklentilerini karşılayacak düzenleme yapılacak. Hakkaniyet enflasyon oranı üstünde bir artış olması. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarmak en önemli vazifedir" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise 8 Kasım 2021 günü katıldığı bir programda, "Asgari ücret 4 bin lira olacak mı?" sorusunu yanıtladı. Özkan, "Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum" ifadelerini kullanırken şu ana kadar en yüksek zam olacağını öne sürdü.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET ARTINCA NELER DEĞİŞECEK?

1) İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Şu anda en yüksek işsizlik maaşı 2010 lira olarak uygulanıyor.

2) Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 lira olarak ödeniyor.

3) Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. Şu anda bir aylık ödeme 1144 TL

4) İş göremezlik ödeneğinde artış yaşanacak.

5) Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.

6) Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN