Ücretlere ilk yama AK Parti'den: AGİ geri geliyor

Ücretlere ilk yama AK Parti'den: AGİ geri geliyor

Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmaması için yapılması gereken kanuni düzenleme için verilen ilk teklifte asgari ücrete yakın miktarda ücret alan işçilere 'ilave AGİ' uygulaması yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İşvereni 450 TL yükten kurtarıyoruz' demişti. Teklif yasalaşırsa patron aynı net asgari ücreti vereceği işçi için iki farklı maliyet ödeyecek. Asgari ücretlilerin çalışanlara oranı yüzde 80'e denk gelecek.

İSA UĞUR ERDOĞAN | KARAR

Asgari ücrete yapılan zammın ardından bir gün geçmesine rağmen 2022 yılı yeni asgari ücreti dolar karşısında şimdiden en az 400 TL eridi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 16 Aralık'taki toplantısından asgari ücretten gelir ve damga vergisinin çıkarılması kararı çıktı. Bununla birlikte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) desteğinin de devre dışı kalması gündeme gelmişti. Ancak yeni asgari ücretin çok az üzerinde alanlardan da AGİ verilip verilmeyeceği merak ediliyordu. AK Parti'den Türkiye Büyük Milet Meclisi'ne AGİ teklifi geldi.

2022 asgari ücretinin 4 bin253 TL 40 kuruş olarak açıklandığı gün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararını da açıkladı. Aynı gün döviz kurlarında artış başlarken dün dolar 17 TL'yi gördü. Yeni açıklanan asgari ücret dolar karşısında en az 425 TL azaldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkan karara göre asgari ücretliden gelir ve damga vergisi alınmaması kararı çıkmıştı. Bunun uygulanabilmesi için de Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılması gerekiyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılması ile birlikte AGİ'nin varlık nedeni de ortadan kalkmış oldu. Ancak asgari ücretlinin dışında da AGİ'den yararlananların ne olacağı konusu merak ediliyordu. 2022 yılının asgari ücrete yakın maaşlarına ilk ilave AK Parti'den geldi. AK Parti Grubu, 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. Teklifte kaldırılacağı söylenen 'ilave AGİ' yer aldı.

Böylelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, asgari ücretin açıklandığı 16 Aralık'ta “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı” sözleri de boşa düştü.

TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde sadece asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına ilişkin hükümler yer aldı.

AGİ'nin kaldırılıp kaldırılmadığı sorusunu dün KARAR gazetesi gündemine almıştı. Yeni asgari ücretin çok az üzerinde maaş alacak çalışanların AGİ desteği alıp almayacağı sorusu kafalarda soru işareti yarattı.

TBMM'deki asgari ücrete ilişkin gelir vergisi düzenlemesine dair ilk teklifinde AGİ de yer aldı. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve 91 milletvekilinin imzasının olduğu teklifte "Asgari ücretin üzerinde ücret almakla birlikte net ücretleri, asgari ücretliye ödenen net ücretinde kalanlara, bu tutar ile bu tutarın altında kalındığı aylara ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ilave edilir" denildi.

'AYNI NET ÜCRETİ ALACAK İŞÇİ İÇİN SGK'YA FAZLA PRİM'

Böylelikle brüt asgari ücretten SGK işçi payı ve işsizlik payı düşürülerek yüzde 15 vergi kesintisi yapılan işçinin maaşı eğer asgari ücretin netinden az olursa ilave AGİ verilecek.

Teklifin yasalaşması durumunda aynı aynı net ücreti alacak işçi için işverenin SGK'ya prim ödeyeceğini belirten Sosyal Güvenlik Müşaviri Sertaç Sedat Köksal şu değerlendirmeyi yaptı:

"Brüt ücreti 5.004,00 TL den Fazla ve 5.426,60 TL den az olan işçilerin net ücreti 4.253,40 TL'nin altına inecek aradaki farkı devlet ilave AGİ olarak verecek.

İşveren aynı net ücreti alacak olan işçi için SGK’ya daha fazla prim ödeyecek.

Asgari ücret alan işçi için işveren 1125 TL sigorta prim öderken işçinin eline 4250 TL geçecek, ondan 400 TL daha fazla alan işçi için ise 1215 TL ödeyecek. Ama o işçinin de eline 4250 TL geçecek."

'ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN ORANI YÜZDE 80'E ÇIKACAK'

Asgari Tespit Komisyonu kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarıyoruz" demişti.

"İşveren aynı ücreti vereceği iki işçi için farklı maliyetlere katlanacak. Teklif bu şekilde yasalaşırsa asgari ücretle çalışanların oranı tüm çalışanların yüzde 80 ine kadar çıkacaktır" dedi.

Köksal, asgari ücrete dair kararların uygulanabilmesi için tasarı maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN