Altın fiyatlarındaki tarihi yükseliş sürerken, yatırımcıların kafası karışık. “Altın daha da yükselir mi?”, “Şimdi altın alınır mı?”, “Altın düşer mi?” gibi soruların yanıtı aranıyor. Bu belirsizlik ortamında yatırımcılara önemli bir uyarı da ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’dan geldi.
Altın piyasasına dair kritik bir analiz paylaşan Eryılmaz, altın S1 fiyatlarının gram altına göre %17 daha pahalı olduğunu belirterek, yatırımcıları S1 ürünlerinden uzak durmaları konusunda uyardı. Eryılmaz, özellikle uzun vadeli yatırımcıların fiziki altın, altın yatırım fonları ya da borsa altın fonlarını tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
ALTINDA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcıların gözü altın piyasasındaki yön arayışına çevrildi. Altın, güvenli liman özelliğiyle her zaman ilgi görürken, son günlerde yaşanan hızlı yükselişler “düzeltme gelebilir mi?” sorularını da beraberinde getirdi.
Bu süreçte altına yatırım yapmayı düşünenler için önemli bir değerlendirme de ALB Yatırım’ın Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’dan geldi. Eryılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yatırımcıları uyardı ve özellikle altın S1 fiyatları üzerinden dikkat çeken oranlar paylaştı.
S1 ALTIN, GRAM ALTINA GÖRE %17 DAHA PAHALI
Eryılmaz’ın değerlendirmesinde dikkat çeken en önemli nokta ise, Altın S1 fiyatının, gram altına kıyasla %17 daha pahalı olması. Ekonomist Eryılmaz, “Altın S1 × 100 / Gram Altın oranı 1.17 seviyesinde. Bu da S1’in gram altına göre %17 daha pahalı olduğu anlamına geliyor. Bu oran %15’in üzerine çıktığında çok nadir görülür. Bu seviyeler, fiyatların aşırı değerlendiğini ve olası bir düzeltme hareketiyle daha sert geri çekilmeler yaşanabileceğini gösteriyor” dedi.
UZUN VADELİ YATIRIMCIYA S1 UYARISI: ALMAYIN!
Altında yaşanabilecek bir düzeltme hareketinde en sert düşüşü S1 ürünlerinin yaşayabileceğini vurgulayan Eryılmaz, özellikle uzun vadeli yatırım düşünenlerin bu tür ürünlerden uzak durması gerektiğini söyledi. “Bu fiyatlardan uzun vadeli altın yatırımcılarının S1 almak yerine fiziki altın, altın yatırım fonları veya borsa altın yatırım fonları gibi alternatifleri tercih etmesi daha uygun olabilir” diyen Eryılmaz, riski minimize etmek adına daha dengeli ürünlere yönelmenin mantıklı olacağını ifade etti.
KISA VADELİLER NE YAPMALI?
Kısa vadeli yatırımcılar için ise Eryılmaz, piyasadaki haber akışlarının çok yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. S1 pozisyonlarında kalacak yatırımcıların, düşüş baskısı hissettiklerinde belirli ölçüde kâr satışına gitmelerinin uygun olabileceğini belirtti.
EKONOMİSTTEN NET MESAJ: FİYATI AŞIRI ŞİŞMİŞ S1’TEN UZAK DURUN
Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’ın açıklamaları, altın piyasasında “alış fırsatı mı, satış zamanı mı?” tartışmalarının yaşandığı kritik bir döneme denk geldi. Özellikle fiyatı piyasa değerine göre şişmiş olan altın S1 gibi türev ürünlerin, yüksek maliyet ve olası sert düşüş riski nedeniyle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi bir risk barındırdığı uyarısı yatırımcılar açısından dikkate değer bulunuyor.
Altın yatırımı yapmayı planlayanların, hangi ürünü seçecekleri konusunda daha dikkatli davranması gerektiği bir kez daha ortaya çıkarken, uzman görüşleri, fiziki altın ve altın fonlarının önümüzdeki süreçte daha güvenli limanlar olabileceğine işaret ediyor.