Asgari ücret o tarihten sonra ok gibi fırlayacak! İşte masadaki 3 rakam

Asgari ücret o tarihten sonra ok gibi fırlayacak! İşte masadaki 3 rakam

Temmuz ayında maaşlarına zam bekleyen asgari ücretliler için dört farklı ihtimal üzerinde çalışılıyor ve çift haneli zam oranları netleşmeye başladı. Bu gelişmeler ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri, 2023 yılının ilk üç ayında yüzde 12,52 olarak kaydedildi. Bu durum, milyonlarca asgari ücretlinin zam beklentilerini artırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret ara zammı için Temmuz ayında görüşmelerin başlayacağını açıkladı. Merkez Bankası'nın anketine göre, 2023'ün ilk altı ayında enflasyon oranı yüzde 20 olacak. Eğer Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 20 zam yapılırsa, asgari ücret en az 10 bin 329 TL olacak ve çift haneli rakam dönemi başlayacak.

TEMMUZ ZAMMINA İLİŞKİN TAHMİN RAKAMLAR

maaş

Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammı, TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri ile belirlenecek. TÜİK verilerine göre, enflasyon yükselmeye devam ediyor ve 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 12,52 seviyesinde kaydedildi. Merkez Bankası'nın Piyasa Anketi'ne göre ise, 2023'ün ilk altı ayında enflasyon oranı yüzde 20 olarak tahmin ediliyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, Temmuz ayındaki asgari ücret zammı yüzde 20 olursa, asgari ücret en az 10 bin 329 Türk Lirası olacak.

Asgari ücrete yapılacak ara zam için üç farklı ihtimal üzerinde çalışılıyor. İlk ihtimalde yüzde 20 zam oranı üzerinden hesaplama yapılıyor ve ara zamla beraber yeni ücret 10 bin 394 Türk Lirası olabilir. İkinci ihtimalde ise, geçen yıl Temmuz ayında yapılan yüzde 30'luk zam oranı referans alınıyor ve 2023 Temmuz'unda da aynı oranda zam yapılırsa, ara zamla birlikte yeni ücret 11 bin 58 Türk Lirası olabilir. Üçüncü ihtimalde ise enflasyon artı refah payı ile yüzde 35'lik zam oranı düşünülüyor. Eğer asgari ücrete yüzde 35 zam yapılırsa, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni maaşı 11 bin 484 Türk Lirası olarak belirleyebilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN