Dolar için kritik tahmin: Şu anki durum sürdürülemez, Ocak'ta tablo tersine dönecek

Dolar için kritik tahmin: Şu anki durum sürdürülemez, Ocak'ta tablo tersine dönecek

KARAR'a dolar/TL kuru hakkında değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, 'şu anki fiyatlarda turizim ve IMF'den gelen SDR payı var' dedi. Çifter, Ocak ayındaki gelişmelerin durumu tersine çevireceğini belirterek uyardı.

HAVA ASAL

Amerikan bankası Wells Fargo, Ağustos 2021 raporunda Türkiye ekonomisi ve dolar/TL kuruna ilişkin değerlendirme ve tahminlerde bulundu. Erdoğan'ın “faizleri düşürünce enflasyonun da düşeceği” görüşüne de geniş yer verilen değerlendirmede kısa zamanda TCMB yetkililerinin tasfiye edileceği de belirtildi.

Ayrıca TCMB'nin rezervlerinin tükenmiş durumda olduğu ve baskılanan Türk Lirası'nın dolar karşısında gerilemeye devam edeceği de vurgulandı. Wells Fargo, doların TL karşısında yıl sonunda 10 TL'yi bulacağı iddiaları hakkında KARAR'a konuşan Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, 'Dolarda yükselişi Ocak ayı içinde görme olasılığı çok yüksek.' dedi. İşte ekonomist Çifter'in dolar kuru ve 2022 yılına dair öngörülerinin detayları...

atilla-cifter-ekonomist.jpgAltınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter

KARAR: ABD'deki dördüncü ve dünyada 30. büyük banka olan Wells Fargo, Türkiye'de yıl sonu dolar tahmini için iddialı bir açıklama yaptı. Fargo Türkiye tahmininde yıl sonunda doların 10 TL olacağını açıkladı. Bu tahmin için ne diyordunuz?

Doç. Dr. Atilla Çifter: Mevcut durumda şu an için Türkiye'ye bir döviz girişi var. Yaz nedeniyle istenen seviyelerde olmasa da turizm getirisi var, ayrıca IMF'den gelen SDR payı var. Bu nedenle şu an dolar 8.30 civarında seyrediyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra yani turizm sezonu kapanınca IMF'den yeni para girişi olmayacağına göre 8.30 seviyelerinde devam etmeyecektir. Zaten yerli yatırımcı şu an döviz kurunu düşük görüyor ve dolatizasyonu arttırıyor. Bu günkü seviyeleri alım fırsatı olarak görüyorlar.

5.jpg

DOLARDA YÜKSELİŞ OCAK AYINDA BAŞLAYACAK

Merkez Bankası ve bankacılık tarafına bakınca faiz arttırımı yapmak yerine alternatif yollar izlenecek gibi görülüyor. Bunu bireysel kredilere kısıtlama şeklinde görüyoruz. Normalde faiz arttırımına gidilince de bireysel krediler düşer. Yıl sonuna gelindiğinde ABD bankası Wells Fargo'nun yayınladığı Ağustos 2021 raporunda bahsedilen 10 TL seviyeler görülmese bile 9.0 üstünü görme olasılığı yüksek. Yıl sonunda şirketlerin bilanço kapamaları olduğu için müdahaleler oluyor ve döviz rakamları bir kaç tık aşağıda oluyor, bu yükselişi Ocak ayı için düşünmek daha doğru olacaktır. Şu anki tablo ise kesinlikle sürdürülebilinir gözükmüyor.

17.jpg

KARAR: 2022 yılında dolarda bir düşme olur mu? Yoksa yıl boyu 9 ve ya 10 bandında seyreder mi?

Doç. Dr. Atilla Çifter: Kış döneminde Türkiye'nin turizmden dolayı döviz geliri dibe çekiliyor. Bu nedenle yılın ilk 6 ayı döviz fiyatları yukarıya doğru gidiyor. Haziran ayından itibaren ise döviz fiyatları turizm etkisi ile aşağıya doğru iniyor. Bu yıl IMF'den gelen dolar bizi rahatlattı. Şuan doları 8.30 seviyelerinde görmemizin en önemli nedeni IMF'den gelen bu paradır. Ama önümüzdeki yıl bu para gelmeyecek. 2022' de döviz kurunun durumumu asıl belirleyecek olan pandemi sürecidir, bunun dışında politik gerginlikler yönü öncelikli olarak belirler.

2022'nin sonunda seçim hazırlıkları olacağı için bütçe tarafında gevşemeler olacaktır. Yapılacak teşfikler döviz kuru üzerinde etkili olacaktır. Ama sürecinin ana belirleyicisi pandeminin seyri olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN