ATM’den para çekmek artık yasak! Küba hükümeti… Sebep: Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu ekonomik kriz

ATM’den para çekmek artık yasak! Küba hükümeti… Sebep: Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu ekonomik kriz

Tüm dünya enflasyon canavarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Merkez Bankaları'ndan peş peşe faiz artırım kararları gelirken dünya gelinde dolar artışı hızla devam ediyor. En son gelen haber ise herkesi şoke etti. Son dakika olarak duyurdular. ATM'den para çekmek artık yasaklandı! Nedenini duyunca şoke olacaksınız. İşte detaylar haberimizde...

Dünya genelinde enflasyon hızla tırmanırken Küba'dan gelen son dakika haberi herkesi şoke etti. Küba Merkez Bankası bu hafta, ciddi bir ekonomik krizin ortasında yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışırken şaşırtan bir karara imza attı. Artık o ülkede ATM'den para çekmek yasak! Resmen duyurdular, tüm para transferleri yasaklandı.

O ÜLKEDE ATM'DEN PARA ÇEKMEK ARTIK YASAK

Zor bir dönemden geçen Küba'da enflasyon ve ekonomik kriz hızla büyüyor. Hükümet ekonomik krizin önüne geçebilmek için bir dizi yeni kurallar getirdi. Kurumların ATM kullanımına yasak gelirken, nakit işlemler sınırlandırıldı. Düzenlemeler Perşembe günü yürürlüğe girdi. Resmi medya, nakit işlemlerini 5000 peso ile sınırlandırdıklarını ve altı ay içinde kademeli olarak uygulanacaklarını söyledi.

gfgfgf-2023-08-05t140109-935.jpg

SON DAKİKA OLARAK DUYURDULAR...

Hükümet krizin önüne geçebilmek için doları 24 pesoya, belirli şirketler, turistler ve bölge sakinleri için ise 120 pesoya sabitlemiş durumda. Dolar şu anda kayıt dışı piyasada 230 peso ediyor. Perşembe günü resmi medyada yayınlanan bir açıklamaya göre komünist yetkililer, ülkede “bankacılığı” teşvik etmek ve “elektronik ödemelerin” kullanımını teşvik etmek için bir dizi önlem alarak, hükümetin bu yıl şu ana kadar yüzde 45 olarak açıkladığı hızla yükselen enflasyonu frenlemeye ve pesonun değer kaybını kontrol altına almaya çalışıyor.

EKONOMİK KRİZİN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞIYOR

Hükümete göre enflasyon geçen yıl yüzde 39, 2021’de ise yüzde 70’in üzerinde gerçekleşti. Birçok ekonomist bu rakamların kayıt dışı piyasadaki balonlaşmayı yeterince hesaba katmadığı için oranı olduğundan düşük gösterdiğini söylüyor.

ghghgh-2023-08-05t140134-801.jpg

Ekonomi Bakanı Alejandro Gil geçen ayın sonlarında gayrisafi yurtiçi hasılanın yılın ilk yarısında yüzde 1,8 büyüdüğünü, ancak 2019’da salgın öncesi seviyelerin yüzde 8 puan altında kaldığını belirtti. Gil, bunun da gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel mallarda kıtlığa ve mevcut olduklarında satın almak için uzun kuyruklara neden olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN