Aylık 50.000 TL maaş var ama eleman yok! Patronlar işi bilenin peşinde: ‘Altın gibi meslek’

Aylık 50.000 TL maaş var ama eleman yok! Patronlar işi bilenin peşinde: ‘Altın gibi meslek’

Bu sektörde aylık 50.000 TL maaş var ama eleman yok! İş verenler eleman bulamamaktan yakınırken, altın gibi görülen mesleğin geleceği de merak ediliyor…

Kars'ta küçükbaş hayvancılıkla uğraşan köylüler, çoban bulamama sorunu nedeniyle hayvanlarını kendileri gütmek zorunda kalıyor. Aylık 40 bin TL ile 50 bin TL arasında maaş teklif edilmesine rağmen, köylüler bu mesleği yapacak nitelikli eleman bulmakta güçlük çekiyor. Sorun, bölgedeki hayvancılıkla geçinen ailelerin iş yükünü artırırken, hayvan bakımında verimliliğin düşmesine de neden oluyor.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ KESİMHANE VE ÇOBAN”

Kars merkez Gelirli köyünde hayvancılık yapan Muhittin Abadan, çoban eksikliğinin yanı sıra kesimhane ihtiyacına da dikkat çekti. Abadan, şunları söyledi:

karsta-coban-sorunu-1

“En büyük ihtiyacımız kesimhane ve çoban. Kesimhane devletin eliyle olsa, koyunlarımı, koçumu ihtiyaç halinde kolayca kestirip değerlendirebilirim. Şu an bu mümkün olmadığı için maddi açıdan sıkıntı yaşıyoruz. 3 koyun keserim, çobanımın ihtiyacını gideririm. Ama çoban yok ki!”

“SADECE ELEMAN KONUSUNDA SIKINTI ÇEKİYORUM”

Küçükbaş hayvancılığın bakımının büyükbaşa göre daha kolay olduğunu belirten Abadan, şunları dile getirdi:

“Küçükbaş hayvan 5 ayda bir mahsul verir, sadece 3 ay yem yer. Masrafı büyükbaşa göre daha az. İnek 7 ay yem yer. Ama ben sadece eleman konusunda sıkıntı çekiyorum. Bir de ürünleri pazarlama konusunda zorluk yaşıyoruz. Onun dışında başka sıkıntımız yok. Allah devletimize zeval vermesin. Her şeyimiz var.”

karsta-coban-sorunu-2

ÇOBANLIK MESLEĞİNE İLGİ YOK, SÜREKLİLİK TEHLİKEDE

Kars'ta çoban maaşları 50 bin TL’ye kadar yükselmesine rağmen, bu alanda çalışacak genç bulmak giderek zorlaşıyor. Gençlerin çobanlık mesleğine mesafeli yaklaşımı, hayvancılığın sürekliliğini tehdit ediyor. Özellikle küçükbaş hayvancılıkta çoban eksikliği, hayvanların verimli şekilde yönetilmesini ve sağlıklı yetiştirilmesini zorlaştırıyor.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK BÖLGE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ

Kars, küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin önde gelen illerinden biri. Bölgede çok sayıda aile geçimini bu sektörden sağlıyor. Ancak nitelikli çoban eksikliği, hayvancılıkla ilgili üretim kapasitesinin düşmesine ve hayvan refahının azalmasına yol açabiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN