Bakanlık İsrail'e kısıtlama getirdi ama... Listede ihracatı artan ürünler yok!

Bakanlık İsrail'e kısıtlama getirdi ama... Listede ihracatı artan ürünler yok!

Ticaret Bakanlığı, savaşın başlamasından 6 ay sonra İsrail ile ihracatın kısıtlanması kararını aldı ancak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 54 kalem arasında ihracatı artan ürünler yer almıyor.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 33 binden fazla sivilin katledildiği ortama rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin 5 aylık dönemde 2.5 milyar dolarlık hacme ulaşmasına tepkiler yağarken Ticaret Bakanlığı bugün itibariyle bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.

Kısıtlamaların, İsrail'in Gazze'de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı belirtilirken açıklanan listede ihracatı artan ürünlerin yer almadığı görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ilk üç ayında geçen yıla göre ihracatı kısıtlanan ürünlerden; çelik ihracatı yüzde 53, çimento ihracatı yüzde 40, demir ihracatı yüzde 24 düşmüştü. İsrail'e ihracatı artan ürünler ise kısıtlama listesinde yer almıyor. İhracatı artan ve listede yer almayan ürünler şöyle:

  • Zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 213;
  • Meyve ve sebze mamulleri ihracatı yüzde 53;
  • Fındık ve mamülleri ihracatı yüzde 51;
  • Kuru meyve ve sebze ihracatı yüzde 43;
  • Tütün ihracatı yüzde 20;
  • Tekstil ihracatı yüzde 12 arttı.

Türkiye'den İsrail'e Ekim 2023'te 328 milyon dolar, kasımda 300 milyon dolar, Aralıkta 396 milyon dolar, Ocakta 318 milyon dolar, Şubatta 395 milyon dolar, Mart ayında 423 milyon 83 bin dolar olmak üzere toplam 2 milyar dolar civarında ihracat yapıldı.

Bakanlığın İsrail'e ihracatı kısıtlanan ürünlerin listesi ise şöyle:

Alüminyum Profiller, Alüminyum Teller, Boyalar, Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller, Beton Mikserleri, Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları, Çelik Filmaşin, Çelik Kaplar ve Depolar, Çelik Köprü Aksamı, Çelik Kuleler, Çelik Profiller, Çimento, Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri, Demir-Çelik Tüm Teller, Ekskavatörler, Elektrik Kabloları, Elektrik Panoları, Fayanslar, Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri, Forkliftler, Granit, Halat ve Kablolar, Hırdavat Ürünleri, Hidrolik Yağlar, İnşaat Demiri, İnşaat Makinaları, İnşaat Yalıtım Malzemeleri, İnşaatta Kullanılan Camlar, Kimyasal Bileşikler, Kimyasal Gübreler, Klinker, Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar, Kükürt, Madeni Yağlar, Makaralı Zincirler, Mermer, Metal İşleme Makinaları, Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar, Mineral Gübreler, Motor Yağlanı, Paletier, Plastik Borular, Sandviç Paneller, Seramikler, Solvent Boyalar, Tel Çekme Makinalan, Testere Makinalan, Tuğlalar, Uçak Benzini ve Jet Yakıtı, Vernikler, Vinçler, Yapıştıncılar ve Tutkallar ve Yassı Çelik Ürünleri.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN