Bakanlık temettü gelirlerini mercek altına aldı: Bin 725 kişi vergi radarına takıldı

Bakanlık temettü gelirlerini mercek altına aldı: Bin 725 kişi vergi radarına takıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı analizde, 2022-2024 arasında halka açık şirketlerden elde ettikleri 3,6 milyar liralık temettü gelirini beyan etmeyen 1725 kişi tespit edildi. Bu kişiler, beyan sınırını aşmalarına rağmen gelir vergisi beyannamesi vermediği ortaya çıktı. Yaklaşık 200 milyon lira vergi kaybı oluştuğu belirtildi. Bakan Şimşek, vergi sisteminde şeffaflık ve gönüllü uyumun artırılacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan analiz çalışmasında, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında halka açık şirketlerden hisse senedi kar payı (temettü) geliri elde eden bin 725 gerçek kişinin, beyan sınırını aşmasına rağmen bu gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile bildirmediği ortaya çıktı. Beyan edilmeyen kar payı tutarının toplamda 3,6 milyar lirayı bulduğu, bu gelir üzerinden yaklaşık 200 milyon lira vergi kaybının oluştuğu belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) halka açık şirketlerin yaptığı temettü ödemelerine ilişkin geniş çaplı bir denetim gerçekleştirdi. 2022’den 2024 yılına kadar uzanan çalışmada, şirketlerce yapılan temettü ödemeleri detaylı biçimde incelendi. GİB, bu kapsamda, kurumlar ve finansal aracı kurumlardan elde ettiği verilerle gerçek kişilere yapılan kar payı ödemelerini analiz etti.

Analiz kapsamında, halka açık şirketlerin pay sahiplerine dağıttığı temettülerin brüt tutarları belirlendi. Ardından, Gelir Vergisi Kanunu gereği gerçek kişilere yapılan temettü gelirlerinin yarısının gelir vergisinden istisna olması dikkate alınarak, kalan tutarın beyan sınırını aşıp aşmadığı kontrol edildi. Bu inceleme neticesinde, beyanname verme yükümlülüğü doğmasına rağmen üç yıl boyunca beyanname vermeyen bin 725 kişinin tespit edildiği bildirildi.

VERGİ DAİRELERİNE BİLDİRİM YAPILDI

Beyan edilmeyen 3,6 milyar liralık temettüye karşılık yaklaşık 200 milyon lira verginin tahsil edilmediği belirtilirken, söz konusu kişiler hakkında gerekli bildirimlerin ilgili vergi dairelerine iletildiği aktarıldı. Bu kapsamda vergi kayıplarının telafisine yönelik işlemler başlatıldı.

ŞİMŞEK: “VERGİ SİSTEMİ DAHA ŞEFFAF OLACAK”

Konuya ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi’nin teknolojik olanakları etkin şekilde kullanarak vergi kayıp ve kaçağıyla mücadeleye devam ettiğini belirtti. Şimşek, “Bu tür çalışmalarla hem gönüllü uyumu artırmayı hem de vergi sisteminin daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir olmasını sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN