Böylesi görülmedi: Türkiye'ye adeta dolar yağıyor! Elinde doları olanlar aman dikkat

Böylesi görülmedi: Türkiye'ye adeta dolar yağıyor! Elinde doları olanlar aman dikkat

Türkiye'de dolar yağmuru başladı. Daha öncesinde görülmemiş bir şekilde döviz girişi dikkat çekiyor. Son sürat döviz alımına devam eden Merkez Bankası sıkıntılar çekmeye başladı. Dolar yatırımcılarına dikkat...

BURAK ÖZTOPRAK

Dolar kurundaki düşüşün ardından yatırımcıya bir uyarı daha geldi. Türkiye'ye dolar yağmurunun başladığı görülürken, Merkez Bankası döviz alımına devam ediyor. İşte tüm detaylar...

SICAK PARA AKIŞI ARTIYOR

Türkiye'ye son dönemde birçok kaynaktan döviz girişi oluyor. Yerli yatırımcılar döviz ve altınlarını çözerek Türk Lirası'na dönerken, sıcak para akışı artıyor ve döviz kredisi kullanımı da yükseliyor. Bu yoğun giriş, para yönetimini zorlaştırırken Merkez Bankası döviz alımı nedeniyle piyasaya verdiği fazla Türk Lirası'nı geri çekmekte güçlük yaşıyor.

181113.webp

40 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri geçen hafta perşembe akşamı eksi 37,5 milyar dolara yükselmişti. 10 Haber'den Erdal Sağlam'ın haberine göre, bu rakamın hafta sonunda muhtemelen eksi 35 milyar dolara kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Seçim öncesinde eksi 75 milyar dolar olan net rezervlerde yaklaşık 40 milyar dolarlık artış görülmüş durumda.

Merkez Bankası, Enflasyon Raporu'ndan da anlaşıldığı üzere, politika faizini uzun süre yüzde 50 seviyesinde tutmayı planlıyor. Ekonomi yönetimi, geçmişte yaşanan kötü deneyimler nedeniyle Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinden kaçınmak istiyor. Döviz kurlarının aşırı düşmesi ve TL'nin aşırı değerlenmesi durumunda ihracatçıların şikayetlerinin artmasından çekiniliyor.

dolar-kriptokoin-com-1-1.webp

SWAPLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Merkez Bankası'nın hem faizi hem kuru aynı anda korumaya çalışması ise zorlu bir dengeyi gerektiriyor. Son haftalarda döviz alımının yanı sıra swap işlemlerini de azaltan Merkez Bankası, swapları neredeyse 30 milyar dolara kadar indirdi. Swap işlemlerini yeterince azaltamadığında fonlama faizini düşürmek zorunda kalıyor. Piyasadaki fazla parayı çekmek için depo ihaleleri açsa da, bu yöntem swap kadar etkili olamıyor.

Fazla para nedeniyle Merkez Bankası geçtiğimiz hafta fonlama faizini yüzde 48'e kadar düşürdü. Bu da bankaların TL mevduat faizlerini düşürmelerine neden oldu. Yurtdışından döviz kredisi kullanmanın daha avantajlı olması nedeniyle bankalar da bu yola yöneliyor. Ancak Cuma günü fonlama faizi yüzde 53'e çıkarıldı, böylece TL mevduat faizlerindeki düşüş engellenmeye çalışıldı. Döviz fazlası devam ettikçe TL mevduat faizini korumak zorlaşıyor.

5845bb4fc03c0e1898b8860e.webp

UZUN VADELİ YATIRIMLAR HEDEFLENİYOR

Yabancı fonlar, Türkiye'deki yüksek kar marjlarından faydalanmak amacıyla hızlı bir şekilde ülkeye geliyor. Londra'da TL faizlerinin yüzde 30'a kadar düştüğü belirtiliyor. Yabancı yatırımcılar, bankaların yurtdışında swap yapmalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılması için baskı yapıyor.

Bu noktada, yabancı fonların genellikle kısa vadeli kazanç odaklı olduğu unutulmamalı. Uzun vadeli yatırımlar için Türkiye'nin sağlam yasal ve kurumsal güvence sunan, rasyonel ekonomik politikalarla istikrarı sağlayan bir ortama ihtiyaç var. Bu ortamı oluşturmak için hukuk kurallarının hakim olduğu, vatandaşlara ve yabancılara hukuki güvence sağlayacak demokratik bir yapı gereklidir. Dış politikadaki ve siyasi tercihlerdeki değişiklikler de bu sürecin bir parçası olmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN