‘Çin seddi’nin önünde bir Fransız

‘Çin seddi’nin önünde bir Fransız

Bu yıl 91’incisi gerçekleşen Cenevre Otomobil Fuarı’nda Çinli markaların yoğunluğu dikkat çekti. Avrupalı tek katılımcı olan Renault en büyük fuar alanıyla sahnenin sahibi oldu. Renault 5’in dünya lansmanını yapan marka, Avrupa’da ucuz elektrikli otomobil satmak için kolları sıvayacak. Model aynı zamanda Türkiye pazarına da 2025’te giriş yapacak. Yılın en iyi otomobili seçilen Scenic e-tech ve hibrit Rafale de son çeyrekte gelecek.

ALİ YILDIRIM/CENEVRE

Dünyanın en çok dikkat çeken otomobil fuarlarından biri olan Cenevre bu yıl sönük geçti. Pandemi sonrasında verilen 4 yıllık aranın ardından bir daha toparlanamayan Cenevre Otomobil Fuarı’nın kapıları dün ilk kez basına açıldı. Bir zamanlar 150’den fazla modelin boy gösterdiği fuarda artık ağırlık Çinli üreticilerin oldu. Fuardaki tek Avrupalı marka Renault ve Dacia olurken, toplamda sadece 8 büyük marka dünya lansmanı gerçekleştirdi. Katılımcıların yarısından fazlasını BYD ve SAIC gibi büyük Çinli üreticiler oluşturdu. Renault, fuarda dünya prömiyerini yaptığı elektrikli ‘5’ modeliyle, hem Çinlilerin ekonomik elektrikli otomobillerine karşı iddialı bir rakip çıkardı hem de ‘Avrupa’da da uygun fiyatlı elektrikli otomobiller üretebiliriz’ mottosunu bir kez daha dünyaya anlattı.

Renault 5’in yanında, elektrikli Scenic, Rafale ve Espace sahne aldı. Dacia tarafında da en büyük yenilik Türkiye pazarında da boy gösteren ikinci nesil Spring oldu. 3 Mart’a kadar devam edecek 91. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda Çinli SAIC bünyesindeki MG, Türkiye için de önemli bir model olacak Hatchback sınıfındaki tam hibrit MG3’ü de ilk kez burada gösterdi. SAIC’in yeni premium markası IM’nin elektrikli Sedan’ı L6 da ilk kez Cenevre’de görücüye çıktı. BYD ise Avrupa pazarlarına yönelik hibrit model Seal U DM-i ve Tang modelleri ile alt markaları Yangwaeng U8 VE Denza N7’nin Avrupa tanıtımlarını yaptı. Çinli akını karşısında Renault Group tek başına fuarda dikkat çekti. Marka fuarın 4’üncü salonunda 2 bin 900 metrekarelik stantta Renault modelleri boy göstermeye devam ediyor.

27kr04-kutu-1-renault5.jpg

RENAULT 5 E-TECH 2025’TE GELİYOR

Dünyada 50 yılı deviren bir model olan Renault 5, bu yıl 91’incisi düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’na damga vurdu. Türkiye pazarına 2025 yılının ilk çeyreğinde adım atacak olan modelin, sadece elektrikli versiyonu olacak. 3.9 metrelik uzunluğa sahip olan bu minik otomobilin yerden yüksekliği de 1.5 metre olarak hesaplanmış. ZOE’nin yerini alacak olan Renault 5 E-Tech iki farklı menzil seçeneğine sahip. Otomobil iki farklı menzil seçeneğiyle geliyor. İlki 40 kwh’li bir batarya. Menzili ise 300 kilometre. İkinci seçenek ise 52 kws’lik bir batarya onun menzili de 400 kilometrenin üzerinde. Renault yöneticilerinin aktardığına göre, otomobil şehir içinde 500 kilometreye kadar menzile ulaşabiliyor. Aracın Avrupa fiyatı 25 bin euronun altında olacak.

27kr04-berk-ali-kutu-2.jpg

SON ÇEYREKTE ÖDÜLLÜ SCENİC TÜRKİYE’DE

Renault Scenic E-Tech de fuarın gözde modellerinden oldu. Yüzde 100 elektrikli modelin 625 kilometre menzili var. 218 beygirlik model Cenevre Otomobil Fuarı’nda da yılın otomobili ödülünü aldı. Car Of The Year 2024’ün sahibi olan model hakkında Renault MAİS CEO’su Berk Çağdaş da açıklamalarda bulundu. Çağdaş “Son çeyrekte Türkiye pazarına getireceğiz. Yüzde 10 ÖTV dilimi için çalışıyoruz. Daha erken alabilmek için görüşmelerimiz sürüyor. Elektrikli otomobil pazarında bundan böyle daha güçlü olacağız. Ayrıca yeni hibrit modellerimiz de gelecek. Bu yıl gelecek ilk hibrit modellerden biri de Rafale” dedi.

27kr04-mg3.jpg

HİBRİT MG4 TÜRKİYE İÇİN HAZIR

Kısa bir süre önce Türkiye’de ilk kez gördüğümüz MG4 de Cenevre Fuarı’nda örtüsü kalkan modeller arasındaydı. Hibrit versiyon ile Türkiye’de kısa zamanda yola çıkması beklenen modelin fiyatı da oldukça rekabetçi olacak. Marka, Avrupa pazarlarına yönelik olarak üretilen modeldeki tam hibrit teknolojisinin bu motorların öncülerden Toyota ve Renault’tan daha ileride olduğunu aktardı. 75 kW’lık elektrikli motorla desteklenen 1.5 litrelik benzinli motora sahip MG3, 192 beygir güç üretirken 0’dan 100 km/s’ye 8 saniyede ulaşabiliyor. Otomobilin 2024’ün ikinci yarısında Türkiye’de satışa çıkması bekleniyor.

İKİNCİ NESİL DACIA SPRING

SPRING Türkiye pazarına 2023’te dahil olan Dacia Spring de Cenevre Otomobil Fuarı’nda boy gösterdi. Donanım seviyesi değişmeyecek Extreme ile yola çıkacak olan model tasarımıyla dikkat çekiyor. Ön ve arka tamponda yer alan yeni yüzeyler, LED far yapısı ve yeni renk seçenekleri yüzde 100 elektrikli otomobildeki başlıca yenilikler. Aracın bagaj hacmi önceki nesline göre yüzde 6 arttı. 308 litreye ulaşan bagaj hacmi koltuklar yatırılınca bin litreyi geçiyor. 65 beygirlik motor bu versiyonda da kendine yer buldu. Araç 0’dan 100 km hıza saatte 14 saniyede ulaşıyor. Sadece 984 kilogram ağırlığında kalan model, Avrupa’nın en hafif yüzde 100 elektrikli modeli. 26,8 kWh bir bataryaya sahip olan otomobilin menzili de 220 kilometrenin üzerinde. Ayrıca araç 100 km’de ortalama 14,6 kWh enerji tüketiyor.

27kr04-byd-u8.jpg

KENDİ ETRAFINDA DÖNEN OTOMOBİL DE CENEVRE’DE

BYD, Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni modellerini ve yeni teknolojilerini gösterdi. BYD, Avrupa’da ilk kez şarj edilebilir hibrit teknolojisine sahip aracının örtüsünü Cenevre’de kalktı. BYD Super DM (Dual Mode) teknolojisini tanıtacak olan marka, plug-in hibrit araçlarda fark oluşturan ve Avrupa’da ilk önce Türkiye pazarında bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren sunulacak BYD SEAL U DM-i modelini ilk defa sergileyecek. BYD’nin sunduğu yenilikler arasında 7 kişilik tam elektrikli dört çeker SUV modeli yeni BYD TANG da yer alacak. BYD’nin premium markası YangWang, 30 dakika suda yüzen otomobilini burada da tanıttı. Kendi etrafında 360 derece dönmesiyle dikkat çeken otomobil, Cenevre’de de boy gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN