Demir Demirkan, NFT’ler hakkındaki düşüncelerini Rock’n’Verse ekibiyle paylaştı

Demir Demirkan, NFT’ler hakkındaki düşüncelerini Rock’n’Verse ekibiyle paylaştı

10'dan fazla rock müzik albümüne sahip olan “Zaferlerim”, “Aşktan Öte” gibi popüler şarkılarıyla tanınan Pentagram grubunun gitaristi ve film müzikleri bestecisi müzisyen Demir Demirkan, dünyanın ilk rock metaverse’ü ve NFT projesinin canlı yayınına konuk oldu. Rock’n’Verse projesinin kurucu ve yöneticilerinin sorularını yanıtlayan Demir Demirkan, NFT, metaverse ve rock müzik ilişkisine dair görüşlerini izleyicilerle paylaştı.

“Zaferlerim”, “Aşktan Öte” gibi popüler şarkıların sahibi, Pentagram grubunun gitaristi, film müzikleri bestecisi ve 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'ye birincilik kazandıran "Everyway That I Can" adlı şarkının söz yazarı olan rock müzisyeni Demir Demirkan, geçtiğimiz aylarda duyurulan dünyanın ilk Rock metaverse’ü ve NFT projesinin yayınına konuk oldu. Demir Demirkan, Twitter, Discord ve YouTube’da canlı olarak gerçekleştirilen yayında, Rock’n’Verse isimli projeninin kurucu ortakları Selçuk Eser ve Gözde Vanlı’nın yanı sıra proje yöneticisi Onur Atam’ın sorularını yanıtladı. Yaklaşık 70 dakika süren yayında Demirkan, NFT gibi yeni bir sahiplik olanağının rock müzik için ne anlam ifade ettiğine ve metaverse’ün geleceğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

DEMİR DEMİRKAN: “NFT TEKNOLOJİSİ, MÜZİK İÇİN ACAYİP İYİ BİR ŞEY OLACAK”

Plak, kaset ve CD’lerin çağında müzik sahipliğinin çok daha önemli ve kıymetli bir kavram olduğuna değinen Demir Demirkan, “Dijital milattan sonra, kopyalayıp çoğaltma trendiyle müziğe sahip olmanın değeri kayboldu. Eğer NFT, bizi tekrar o noktaya getirebilecek bir sisteme ulaştırıyorsa, yani akış platformlarında sınırsız şekilde erişilebilen müziklerin sınırlı sayıda kopyası, aynı CD ya da kasette olduğu ticareti yapılabilir bir varlığa dönüşürse, bence bu müzik için acayip iyi bir şey olacak.” ifadelerini kullandı. Müziğin tam olarak bu sebepten kalitesizleştiğini vurgulayan Demirkan, müzisyenlerin işlerine yatırım yapabilecek bütçe ve enerjiyi bulamamasının, en çok dinleyiciyi etkilediğini belirtti. Projenin kurucu ortağı Gözde Vanlı da “Son dönemde sanatçılar eserlerine ait telif hakkından eski dönemlerde olduğu gibi fayda sağlayamadılar, akış platformlarının oldukça sınırlı oranda tuttuğu ödemelerle gelir beklentisi olmadan eserlerini piyasaya çıkardılar. NFT’lerin mümkün kıldığı dijital sahiplik ile bu durumun dezavantajını elimine ediyoruz” değerlendirmesini paylaştı.

mat.jpg

ONUR ATAM: “NFT’LER BELİRLİ AYRICALIKLARI ELDE EDEBİLMENİN ŞARTINA DÖNÜŞECEK”

NFT’lerin aslında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin ortaya çıktığı ilk günden bu yana var olduğuna dikkat çeken Rock’n’Verse Proje Yöneticisi Onur Atam, “Artık sahiplik kavramı, dijital anlamda bir kimlikle bağlanabiliyor. Sistem kişilere, sahip oldukları cüzdan sayesinde dijital varlıklarını tutabilme yeteneği sağlıyor. NFT’lerin belirli topluluklara ait olmanın, belirli ayrıcalıkları elde edebilmenin ön koşuluna dönüşeceğini düşünüyorum. Bu durumda söz konusu topluluğun ve projenin sahiplerinin ne yaptığı çok önemli hale geliyor. Tıpkı kripto paralarda olduğu gibi, değer üreten, bir hikaye anlatmayı başarabilen ve iş modeli oluşturabilen NFT projeleri ayakta kalmayı başaracak” dedi.

DÜNYANIN İLK ROCK MÜZİK TEMALI NFT VE METAVERSE PROJESİ GEÇTİĞİMİZ AY DUYURULMUŞTU

NFT koleksiyonları ve sanal evrenle bir ekonomi yaratarak bağımsız rock müzisyenlerini ve plak şirketlerini desteklemeyi hedefleyen projeyle ilgili ayrıntıları paylaşan Rock’n’Verse Kurucusu Selçuk Eser, “İlk kez bir NFT projesi, yalnızca rock müzisyenlerine ve dinleyicilerine hitap eden sanal evrene kaynak sağlıyor. 2018 “O Ses Türkiye” finalisti Bartu Gülhan’ın solisti olduğu, SkinRunners grubunun ilk teklisi Phoenix'in özel bir versiyonu olarak tasarlanan NFT rock teklisiyle projenin ilk fazı hayata geçecek. Üç faz halinde sunulacak NFT projesinin kalan fazları 2022’nin ikinci çeyreğinde satışa çıkacak. Metaverse konserlerinin ilk denemeleri ise bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek. Bu süreçte tüm aşama ve kavramları, YouTube, Discord ve Twitter gibi mecralarda yapacağımız yayınlarda, sevilen rock müzisyenleriyle konuşmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN