Devlet ait bankalar hangileridir? 2022 devlet bankaları listesi

Devlet ait bankalar hangileridir? 2022 devlet bankaları listesi

Yaşadığımız çevrede çok sayıda bankanın şubesini ya da ATM'lerini görüyoruz. Bu kapsamda lokasyon neresi olursa olsun hemen hemen her yerde tüm bankaların faaliyetlerini sürdürdüğü biliyoruz. Peki, bu kadar bankanın içinde devlete ait bankalar hangileridir? İşte, 2022 devlet bankaları listesi..

Ülkemizde de tüm devletler gibi devletin doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği bankalar bulunmaktadır. Bu bankalar çeşitli alt başlıklar altında toplanmıştır. Bu başlıklar ise; Kamu mevduat bankaları, kamu katılım bankaları, kalkınma ve yatırım şeklinde sıralanmıştır.

Genel olarak bilmediğimiz bu bankaların tamamı vatandaşlara temel ihtiyaç, araba, apartman, kredi kartı gibi pek çok kredi seçeneği sunuyor. Kredi kartları ve kredilerin yanı sıra vatandaşların çok çeşitli bankacılık hizmetleri vardır. BDDK'nın yukarıda belirtilen bankacılık hizmetlerine ilişkin kararına göre faiz oranlarının aynı olması gerekmektedir. Çevremizdeki birçok banka farklı faiz oranlarına sahip olsa da kredi kartı taksit sayısı, kredi vadesi ve gelire göre aynı kredi limiti belirlenmelidir. Ancak bankalara bakarsanız devlet bankaları diğer bankalara göre daha düşük faiz oranlarıyla vatandaşa kredi veriyor.

2022 devlet bankaları listesi

DEVLETE AİT BANKALAR HANGİLERİDİR?

Devlete ait bankaların farklı isimleri vardır. Devlete ait bankalar, devlete ait bankalar veya kamu bankaları olarak da bilinir. Bazı hisselerin devlet bankalarından bile halka açık olduğu bilinir. Kamu bankaları ile ilgili az çok bilgi edindiğimizi varsayarak listeyi şu şekilde sıralıyoruz:

> Ziraat Bankası

> Vakıfbank

> Türkiye İller Bankası

> Türkiye Halk Bankası

> Türk Eximbank

> Ziraat Katılım Bankası

> Vakıflar Katılım Bankası

> Türkiye Kalkınma Bankası

> Fona Devredilen Bankalar (TMSF Bankaları)

Kamu bankaları olarak da bilinen devlet bankaları, 81 il ve ilçelerinde hizmet veren bankalardır. Kamu bankaları, devlet tarafından kontrol edilir. Ülkemizde birçok banka faaliyet göstermektedir. Bu bankalardan vatandaşlar hangi bankaların ülkeye ait olduğunu araştırmaktadırlar. Farklı dönemler için farklı kampanya ve paketler sunan bankalar, kamu bankaları ve özel bankalar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Günümüzde hemen hemen her yaştan vatandaşın bir banka ile ilişkisi bulunmaktadır. Banka sayısının fazla olmasında dolayı çok sayıda kişi 'En iyi devlet bankası hangisi?' veya 'En iyi özel banka hangisi?' diye sormaktadır.

Bankaların çok sayıda olması nedeniyle bankalar daha fazla müşteri çekmek için kendi aralarında rekabet ortamı yaratıyor. Bilindiği üzere devlet bankalarında bu duruma çok sık değinilmez. Devlete ait kamu bankalarının vatandaşlara mali yardım sağlama olasılığı daha yüksektir. Salgın sırasında açıklanan yardım paketleri bunun en açık örneğidir. Devletin ihtiyaç sahiplerine sağladığı yardım paketleri, kamu (devlet) bankaları aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılır.

2022 devlet bankaları listesi

Devlet bankaları, uygun koşullar sınan düşük faizli fon kaynağı olarak bilinir. Kamu bankaları, kamu kurum ve kuruluşları için sermaye ve faaliyetler yürütür. Ülkemizde en çok tercih edilen kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tır. 2022 yılında da faaliyetlerine devam eden bu bankalar sadece bu kadar değildir. Bu kamu bankalarının yanı sıra kamu mevduat bankaları da bulunmaktadır.

KAMU MEVDUAT BANKALARI

Kamu bankaları olarak görülen Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, kamu emanetçisi olmaya devam etmektedir. Bu üç banka aynı zamanda kamu sermaye bankası olarak da hareket etmektedir. Ziraat, Vakıf ve Halkbank, kişi veya kurum değil, devlet bankasıdır.

Ziraat Bankası: Vatandaşların devlet tarafından sağlanan ödemeleri yaptığı banka olarak da bilinir. Vatandaşlara diğer bankalara göre daha uygun koşullarda kredi faiz oranları sunulmaktadır.

Vakıfbank: Çeşitli ülkelerde şubeleri bulunan Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi düşük faiz oranlarına sahiptir. Devlet bankalarından Vakıfbank'ın %58 devletin, %17 devlet vakıfların, %25 oranı da halka açıktır.

Halkbank: Küçük işletmelerde akla gelen Halkbank, tüketim malları, ev ve otomobil gibi kredi ürünlerinde uygun faiz oranlarıyla kredi sunuyor. %51c oranıyla devletin olan Halkbank, mevduat hesaplarına yüksek faiz oranları sunarken aynı zamanda Vakıf ve Ziraat gibi vatandaşların en çok tercih ettiği bir bankadır.

KAMU KATILIM BANKALARI

- Ziraat Katılım Bankası

- Vakıfbank Katılım Bankası

- Albaraka Türk Katılım Bankası

- Türkiye Finans Katılım Bankaları

- Türkiye Emlak Katılım Bankası

- Kuveyt Türk Katılım Bankaları

2022 devlet bankaları listesi

KALKINMA VE YATIRIM BANKALARI

Kurumsal yatırım finansmanı yapan bankalar kalkınma bankaları ve yatırım bankalarıdır. Bu bankalar diğer bankalar gibi mevduat veya öz sermaye fonu almazlar. Devlete ait olan kalkınma ve yatırım bankaları şunlardır:

* Eximbank

* Türkiye Kalkınma Bankası

* İller Bankası

TMSF BÜNYESİNDEKİ BANKALAR

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kısaltması olan TMSF Bankaları, tasarruf mevduatı sahiplerinin ve sermaye fonu sahiplerinin haklarını koruyan bir devlet kurumudur. 2022 yılında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) ait iki banka bulunmaktadır. Bunlar Adabank ve Birleşik Fon Bankası'dır. TMSF, öz sermaye fonlarını ve mevduatları garanti etme yetki ve sorumluluğuna sahiptir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN