Siyasetteki gelişmelerin ardından ekonomi yönetiminin, piyasa dalgalanmalarına karşı mevduat ve fonlarda stopaj indirimi seçeneğini değerlendirdiği öne sürüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturmalarda 51 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderilmesiyle birlikte, Türkiye’de siyaset gündemi önemli bir dönemece girerken, yaşanan gelişmelerin finansal piyasalarda da etkisi görülmeye başlandı.
19 Mart’tan bu yana Borsa İstanbul’da yaşanan düşüş, ekonomi çevrelerinde dikkatle izleniyor. Ekonomi yönetiminin, dalgalanmalara karşı yeni tedbir arayışında olduğu ve bazı önlemleri hayata geçirmeye hazırlandığı iddia ediliyor.
GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDE: TL’YE DESTEK HAMLESİ GÜNDEMDE
BloombergHT’nin haberine göre, hükümetin ekonomi yönetimi, Türk Lirası'nı desteklemek ve piyasadaki güveni yeniden tesis etmek amacıyla yeni adımları gündemine aldı. Bu kapsamda, mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarında indirim yapılması ihtimali masada bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda, mevcut ekonomik tablo ve piyasa tepkileri detaylı şekilde ele alındı. Edinilen bilgilere göre, Şimşek ve ekibi, hem TL'nin cazibesini artıracak adımlar hem de yatırımcıların yönünü yeniden iç piyasaya çevirmesini sağlayacak tedbirler üzerinde çalışıyor.
STOPAJLAR 1 ŞUBAT’TA YÜKSELTİLMİŞTİ
Hatırlanacağı üzere, 1 Şubat 2024 itibarıyla vadeli mevduatlara uygulanan stopaj oranlarında artışa gidilmişti.
Buna göre:
- 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı %10’dan %15’e,
- 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %7,5’ten %12’ye,
- 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %5’ten %10’a çıkarılmıştı.