Ekonomistler yılın son enflasyon raporunu yorumladı: Merkez'in inandırıcılığı bir kademe artmış

Ekonomistler yılın son enflasyon raporunu yorumladı: Merkez'in inandırıcılığı bir kademe artmış

MB Başkanı Erkan yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Yüzde 58 olan enflasyon tahmini yıl sonu için yüzde 65'e yükseldi. Erkan'ın sunumunun ardından paylaşımlarda bulunan ekonomistler "Data çarpıtması olmaması, piyasalarla artık dalga geçilmiyor olmasını olumlu buluyorum", "Merkez Bankası tahminlerinin inandırıcılığı bir kademe daha artmış" yorumunu yaptı. Öte yandan bazı ekonomistler ise vurgulanan oranların üç aylık enflasyonunun çift haneli olacağına işaret ettiğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın 4. Enflasyon Raporu’nu yaptığı sunumla açıkladı. Erkan, yüzde 58 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65'e yükselttiklerini duyurdu. Ayrıca, 2024 enflasyon tahmini yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarılırken, 2025 enflasyon tahmini ise yüzde 15'ten yüzde 14'e çekildi. Erkan, enflasyonun Mayıs 2024'te zirveyi göreceğini açıklarken, enflasyonun tepe noktasının yüzde 70-75 arasında olacağını dile getirdi.

Ekonomistler de Erkan'ın sunumunun ardından değerlendirmelerini paylaştı. Vurgulanan ortak nokta, "data çarpıtmaması" olurken enflasyon rakamındaki revizeye de dikkat çekildi.

İris Cibre: 2023 enflasyon beklentisi %58'den %65'e çıktı, 2024 %33'ten %36'ya çıktı. Keşke Temmuzda dinleselermiş beni:) Benim 2024 beklentim 43%

TCMB artık gerçekleşme ile çok daha uyumlu beklentiler paylaşıyor. Data çarpıtması olmaması, piyasalarla artık dalga geçilmiyor olmasını olumlu buluyorum. Temmuzdan Kasıma beklenti sapması 7 puan Daha önce 20 hatta 40 puanlar görmüştük:)

Uğur Gürses: Merkez Bankası Başkanı @hafizegayeerkan rezervlerdeki artış devam ederken, KKM bakiyesindeki düşüşün TL Mevduata geçiş stratejisinin doğru yolda olduğunu gösterdiğini söylüyor.
KKM bakiyesini ölçülebilir biçimde dolar olarak açıklarsanız herkes ikna olur...

Hakan Kara: Merkez Bankası tahminlerinin inandırıcılığı bir kademe daha artmış. Hedeflere ulaşmak hala zor olsa da iletişimde doğru yönde adımlar atılıyor olması önemli.

Oğuz Demir: Merkez Bankası 2024 enflasyon tahminini %33'den 36'ya çıkardı. 2023 tahmini ise bir önceki raporda %58 idi, %65 olmuş. Üst sınırı %68 olarak bekliyor. Bu da Ekim, Kasım ve Aralık, üç aylık enflasyonunun çift haneli olacağına işaret ediyor.

Fatih Özatay: TCMB, 2024 sonu enflasyon tahminini 3 puan yükseltti: Yüzde 36 yaptı.

Olumlu: Daha gerçekçi.

Olumsuz: Hedefin olmadığı dikkate alınırsa, %33 ara hedefti. Üç ay sonra hedef değişmiş oldu. %33'e ulaşmak için gereken faiz çok mu yüksek geldi?

Selva Demiralp: Enflasyon Raporunda 2024 tahmini %33'den %36'ya çıkarıldı. Dilerim bu rakam daha fazla revize edilmez ve bu noktada merkez bankası verdiği sözü yerine getirmek için ne gerekiyorsa yapar

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN