Ev sahiplerinden kiracılara yeni oyun: Şimdi de tadilat bahanesi

Ev sahiplerinden kiracılara yeni oyun: Şimdi de tadilat bahanesi

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber kira artış oranı da netleşti. Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin zorlama kira artışlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Kira sözleşmeleriniz birinci yılını doldurmuş ve beşinci yılını doldurmamışsa sadece yüzde 34.46 artış yapacaksınız. Bunun üstündeki zorlama artış oranını kabul etmeyin" dedi

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kira artış oranı netleşti. TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen ve 8 Milyon kiracıyı ilgilendiren mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu.

Bu artışa göre 2 bin lira kira ödeyen vatandaşın kira ücreti 2 bin 689 lira oldu. Sektör temsilcileri ‘Zorlama artışı kabul etmeyin’ uyarısında bulunurken, ev sahipleri tadilat bahanesiyle kiracısını evden çıkarmaya çalışıyor.

EN YÜKSEK ZAM YÜZDE 34.46

TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı mayıs ayı için yüzde 34.46 oldu. Kira artışına ilişkin üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirleniyor. Açıklanan tutar ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Mayıs ayı kira artış oranına göre konut kirası 4 bin lira olan vatandaş, 1.387 artışla 5.378 lira ödeyecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yaşanan bu gelişme sonrasında başta İstanbul, Ankara, İzmir, tatil beldeleri olmak üzere kirada fahiş fiyat artışlarına karşı vatandaşları uyardı.

"ZORLAMA ARTIŞI KABUL ETMEYİN"

Sabah'a konuşan Kiraz "TÜFE yüzde 69.97 ve kira artışına esas oran olan 12 aylık değişim oranı yüzde 34.46 oldu. Bunun üzerindeki zorlama artış oranları kabul edilmemeli. Borçlar Kanunu'na göre oran budur. Sözleşmedeki hüküm, mal sahibinin bunun üzerinde yaptığı talep geçersizdir. Beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebilir. Bunun için de kira bedeli tespiti için mahkemeye başvurabilir. Davalar yaklaşık 2.5 yıl sürüyor. Hâkimler artış oranını hakkaniyet oranında yapıyor. Anlaşmazlık yaşanmaması için tarafların uzlaşması daha doğru olur" değerlendirmesinde bulundu.

"MAHKEMEDE ISPATLAMASI GEREKİYOR"

İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde yaşanan kira artışlarından dolayı tadilat bahanesiyle kiracılarını evden çıkarma girişimlerini de değerlendiren Kiraz, kiracıların yasal haklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Esaslı bir tadilat, yıkma olmadıkça kiracının tahliyesi mümkün değil. Bunun için de ev sahibinin belediye onaylı proje sunması gerekiyor. Tadilat yapıyorum diyerek kiracıyı çıkaramaz. Mahkemede ispatlaması gerekiyor. Tadilat gerekçesiyle kiracısını çıkararak başkasına vermediğini de mahkemeye ispatlaması gerekiyor"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN