EYT'lilerin beklediği haber geldi! Tepkilerin ardından AK Parti'den geri adım... Kimse beklemiyordu

EYT'lilerin beklediği haber geldi! Tepkilerin ardından AK Parti'den geri adım... Kimse beklemiyordu

EYT son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi tüm Türkiye'nin gündeminde. Son zamanlarda tartışma konusu olan 'EYT'de yaş sınırı olacak mı?' sorusu gündemdeki yerini koruyor. AK Parti'den EYT Meclis takvimi açıklaması gelirken vatandaşlar konuyla ilgili araştırmalarını hızlandırdı. Peki EYT şartları neler? EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? EYT'de yaş sınırı olacak mı? İşte detaylar...

Son dakika haberi: Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaş Meclis'ten çıkacak EYT düzenlemesi hakkında gelen son dakika gelişmeleri yakından takip ediyor. AK Parti EYT meclis takvimini açıkladı. Gelen bilgiler ışığında EYT düzenlemesinin Ocak ayında yürürlüğe gireceği belirtildi. EYT yasa teklifi için Aralık ayı sonu işaret edilirken TBMM'yi Aralık ayı içerisinde sunulması bekleniyor. Milyonlar EYT'li ise 'EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? EYT'de yaş sınırı olacak mı? EYT kimleri kapsıyor?' sorusunu sorgulamaya başladı. İşte EYT'de son dakika gelişmeleri...

SON DAKİKA: EYT YASASI İÇİN KRİTİK VİRAJ

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi için beklenen haber geldi. 8 Aralık tarihinde TBMM Genel Kurul Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT yasasının Ocak ayında mecliste olacağını söyledi. Herkesin sorunlarına çözüm aradıklarını belirten Bakan Bilgin, “Çünkü meselenin bir boyutu, bildiğiniz gibi iş adamlarının, kıdem tazminatına... Şimdi, bu mesele, öncelikle hep bizim açımızdan, devlet açısından ele alınan bir konuydu fakat doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor.” ifadelerini kullandı.

bmocs.jpg

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK? AK PARTİ MECLİS TAKVİMİNİ AÇIKLADI

EYT düzenlemesi ile ilgili peş peşe yorumlar yapılırken işverenler tarafından gelen açıklamalar yakından takip ediliyor. İşverenler kıdemli, tecrübeli ve becerisi gelişmiş çalışanların sayısının yüzde 10 yüzde 15 olduğunu belirtirken büyük işletmelerde Bu durumun daha fazla olduğunun altını çizdi. İşverenler çalışanlarını kaybetmek istemediğini belirtirken bu durumun kendilerine mali bir yükümlülük ortaya çıkarttığını vurguladı.

Gündemden düşmeyen EYT düzenlemesi için her geçen gün yeni bir iddia ortaya atılırken 'EYT'ye yaş sınırı mı geliyor?' sorusu gündemdeki yerini koruyor. Çalışma alanının teknik yönü üzerinde durulurken 8 Eylül 1999 de işe giren vatandaşların büyük bir bölümünün EYT kapsamında emekli olacağı belirtildi. Şimdilerde dijital ortamda kayıtlı bir sistem bulunmazken, kaybolan evraklarda vatandaşların zor durumda kalmasına neden oluyor.

GELMİŞ GEÇMİŞ EN KAPSAMLI DÜZENLEME OLACAK

Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Vedat Bilgin konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz, kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman -ki ben bu ayın sonuna kadar Meclise getireceğimi söylemiştim, inşallah, sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz- bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman yüce Meclisle bunu paylaşacağım. Onun için şunu söyleyeyim ki en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.''

accnnn.jpg

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlık, yaş şartı olmadan aylar süren EYT çalışmasını tamamladı. Çalışmanın bu teknik boyutunun tamamlanması nedeniyle artık ince ayarlar kaldı. Yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Yaş şartının tamamemn kalktığı durum özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesi sonrası taslaklar masaya yatırılacak.

EYT yasası, asgari ücret 2023 ile beraber Kabine Toplantısı'nın ana gündem maddesi olacak. Bu iki maddenin gündeme gelmesi bekleniyor.

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor.

1999'daki düzenleme öncesi erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü, kadınlarda 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim gününü tamamlayanlar yaşa bakmadan emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999'daki yasa sonrası emeklilik yaşı 58'e kadar yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN