Faiz kontrolden çıktı: Merkez yüzde 14'e düşürmüştü ama...

Faiz kontrolden çıktı: Merkez yüzde 14'e düşürmüştü ama...

Merkez Bankası'nın eylül ayından bu yana ekonomik büyümeyi desteklemek için gerçekleştirdiği toplam 500 baz puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faizde ısrarı ile uyguladığı politikalara rağmen bankalar ihtiyaç kredisine yıllık yüzde 39’a kadar çıkan faiz istemeye başladı. Faiz oranları ticari kredilerde yüzde 46’ya, konutta yüzde 33'e taşıtta yüzde 34’e çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayından beri politika faizinde yaptığı 500 baz puanlık indirime gitmesi ve politika faizini yüzde 14'e çekmesi piyasalara yansımazken 2021'de TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı rekor seviyeye ulaşarak yüzde 44 seviyesine kadar çıktı. Enflasyon ise 19 yılın en yüksek seviyesine çıkmış ve piyasalara satım yönünde müdahalede bulunan Merkez Bankası'nın rezervleri erimişti.

Ticari kredi faizlerinde rotatif kredilerde bankalar yüzde 46’ya kadar faiz uygularken tüketici kredi faizleri de hızla artıyor.

Dünya'dan Şebnem Turan'ın haberine göre; bankaların yayımladıkları kredi faiz oranlarına göre ihtiyaç kredisi faizleri yıllık yüzde 39’a kadar varırken konutta en düşük aylık faiz yüzde 1,2’de kaldı. Taşıt kredisi faizleri de yükselişte. Aylık yüzde 2,55’e varan taşıt kredisi faizi oranlarıyla yıllık faiz yüzde 30’u aşmış durumda.

MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİMİNE RAĞMEN...

Bankaların ihtiyaç kredisi için uyguladıkları aylık faiz oranı yüzde 1,55 ile yüzde 3,25 arasında değişiyor. Bankaların ihtiyaç kredisi için müşterilerine verdiği en düşük faizle yıllık faiz yüzde 18,6’yı en yüksek ise yüzde 39’u buluyor. Bu Merkez Bankası’nın yüzde 14 politika faizinin çok çok üstünde seviyelere işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 15’e düşürdüğü Kasım 2021’de ise ihtiyaç kredi faizleri çok daha düşük seviyelerdeydi. Bankalardan edinilen bilgiye göre 22 Kasım 2021 itibariyle bankalar ihtiyaç kredisinde yüzde 1,75 seviyesinde bulunuyordu. Kasım sonunda ihtiyaç kredisi yıllık faiz oranı yüzde 21 seviyelerindeyken şu anda yüzde 60’ı aşan bir artışla karşı karşıya kalınmış durumda.

Bu yüksek faiz oranına rağmen yüksek enflasyon azalan alım gücü vatandaşların ihtiyaç kredisine olan talebinde çok büyük bir düşüş yaşanmasının önüne geçiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre Merkez Bankası’nın politika faizinde indirim sinyallerinin başladığı Eylül 2021 başına göre yüzde 7,5’e yakın yükseldi. Haftalık düşüş ise yüzde 0,25 seviyesinde. BDDK verilerine göre yılın ilk haftasında yani 7 Ocak ile biten haftada bankalardaki ihtiyaç kredisi büyüklüğü 463 milyar 574 milyon lira seviyesinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN