Fiyatlar yükseldi yeni tehlikeler ortaya çıktı! Altın sahteciliği günbegün artıyor: Alırken bunlara dikkat edin

Fiyatlar yükseldi yeni tehlikeler ortaya çıktı! Altın sahteciliği günbegün artıyor: Alırken bunlara dikkat edin

Altına talep rekor kırarken, güvenli liman yatırımcılarını bu kez başka bir risk bekliyor: sahtecilik. Uzmanlar uyarıyor: Kuyumcudan bile alsanız, altının ayarını kontrol ettirin!

Altın fiyatları son günlerde tarihi zirveleri zorlarken, piyasada yeni bir tehlike baş gösterdi: sahte ve düşük ayarlı altınlar. Uzmanlar, artan talep ile birlikte sahteciliğin de yükselişe geçtiğini belirtiyor. Sahte altınlar yalnızca vatandaşları değil, zaman zaman kuyumcuları bile kandırabiliyor.

yeni-proje-14-001

ALTINDA REKOR FİYATLAR SEVİNDİRİRKEN KORKUTTU

ABD'nin vergi tarifelerini 90 gün askıya alacağını açıklaması sonrası altın, hem iç hem dış piyasalarda tarihi rekor seviyelere ulaştı. Ekonomik belirsizliklerin sürdüğü ortamda yatırımcıların gözdesi olan altın, güvenli liman özelliğini bir kez daha gösterdi. Düğün sezonunun da yaklaşmasıyla hem yatırımcılar hem de vatandaşlar altına yoğun ilgi gösteriyor.

Ancak fiyatların artışı, farklı bir sorunu da beraberinde getirdi: piyasaya sürülen sahte ve düşük ayarlı altınlar. Uzmanlar, bu duruma karşı hem vatandaşları hem de kuyumcu esnafını dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

yeni-proje-13-001

TALEP ARTIYOR, SAHTECİLİK YÜKSELİYOR

Fiyatların hızla artması, yatırımcıların altına yönelmesine neden olurken, bu talep kötü niyetli kişilerin iştahını kabarttı. Gerçek altının yerine, dış görünüşüyle neredeyse ayırt edilemeyen sahte ürünler piyasaya sürülüyor. Düşük ayarlı altınlar ise olması gerekenden çok daha düşük değerde olmasına rağmen yüksek fiyata satılıyor.

Üstelik bu durum yalnızca vatandaşları değil, zaman zaman kuyumcuları da mağdur ediyor. Sahteciler, yüksek ustalıkla ürettikleri altınları piyasa koşullarına uygun fiyata satarak güven ortamını da sarsıyor.

KUYUMCULAR DA TEDİRGİN

İzmir'deki kuyumcular, artan sahte altın tehdidine karşı dikkat çekmek amacıyla anlamlı bir eylem gerçekleştirdi. Kent genelinde birçok kuyumcu, vitrinlerini 15 dakikalığına kararttı. Eylemin amacı, hem vatandaşları bilgilendirmek hem de yetkilileri harekete geçmeye çağırmaktı.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, sahtecilerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığını ve yaptıkları işlemler sonucu cezalandırılmadıklarını söyledi. Buyrukçu, “Devletimizin basması gereken altınları bu kişiler basıyor. Suçüstü yakalanmalarına rağmen ya ceza almıyorlar ya da şartlı salınıyorlar. Bu da suistimallerin önünü açıyor” diye konuştu.

yeni-proje-15-001

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Altının gerçekliğini anlamak için bazı geleneksel yöntemler hâlâ geçerliliğini koruyor. Kuyumcular, en çok mihenk taşı ve özel asitler yardımıyla altının ayarını ve gerçekliğini test ediyor. Ancak vatandaşların bu işlemleri evde yapması mümkün olmadığından, güvenilir kuyumculardan alışveriş yapılması büyük önem taşıyor.

Ayrıca, alınan altınların sertifikalı olması ve mümkünse tanınmış markalardan temin edilmesi öneriliyor. Faturasız satışlardan ve sokakta yapılan işlemlerden kaçınılması gerekiyor.

piyasa-bu-haberle-calkalaniyor-uzmanlar-ustune-basa-basa-uyariyor-fiyatlar-artti-sahtecilik-cogaldi

UZMANLARDAN UYARI: ALIRKEN DİKKATLİ OLUN

Uzmanlar, altın alırken mutlaka güvenilir ve lisanslı kuyumcuların tercih edilmesini öneriyor. Sahte veya düşük ayarlı altınlar, yalnızca maddi değil, duygusal anlamda da büyük kayıplara yol açabiliyor. Özellikle düğün ve özel günlerde alınan altınların sahte çıkması, telafisi güç mağduriyetlere neden olabiliyor.

Devletin bu konuda daha sıkı denetimler yapması ve caydırıcı cezaları devreye alması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, altın sahteciliğine karşı ortak mücadele çağrısında bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN