Girdi maliyetleri artan çiftçiler dertli: Mazot zammı yüzünden traktörümüzü tarladan çektik

Girdi maliyetleri artan çiftçiler dertli: Mazot zammı yüzünden traktörümüzü tarladan çektik

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlasına gübre atamayan, hayvanlarını satmak zorunda kalan çiftçi ve yetiştiricilerle bir araya geldi. Köylüler “Ne ektiğimizden ne yetiştirdiğimizden kazanıyoruz, ne yapacağımız şaşırdık” diyerek isyan etti. “Tarladan traktörümüzü mazot zamları ile çektik; ineği, koyunu sattık. Borçları nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşürüyoruz” diyen köylüler, yem ve gübre fiyatlarındaki önlenemeyen artışın, hayvancılığı da bitkisel üretimi de bitirdiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray’ın Yeşiltepe köyünde hayvan yetiştiricileri ve çiftçilerle bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi. Gürer, Aksaray CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ile birlikte üretici, çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan köylerde incelemeler yaptı.

'ALACAKLILARA ÇALIŞIYORUZ'

Gürer’in, “Tarlaya gübre attınız mı?” diye sorduğu çiftçiler, gübre fiyatlarındaki aşırı artıştan yakındı. Geçen yıl 30 bin lira akaryakıt istasyonuna 30 bin lirada gübre bayiine borçlandığını söyleyen bir çiftçi, “Bu sene ise sadece kooperatife olan borcum 250 bin lira. Alacaklılara çalışıyoruz” dedi.

GÜBRE ATMAYI KISITLIYOR

Bir başka üretici ise traktörleri tarladan çektiklerini, mazotun 23 liraya çıkmasının ardından büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Ben 57 yaşındayım. Böylesini hiç görmedim. 2 bin liralık gübre 15-16 bin lira oldu. Eskiden 15 kilo attığım yerlere şimdi ancak 10 kilo atabildim. Her yıl 2-3 kez tarlamızı suluyorduk, bu sene ancak bir kez sulayabilirim” diye konuştu.

2-008.jpg

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI

Kısa bir süre öncesine kadar hem hayvan yetiştirip hem çiftçilik yaptığını söyleyen bir başka köylü ise “64 yaşındayım. 10 yaşından bu yana çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği yapıyordum. Davarları sattım, süt ineklerini de sattım. Tarlada ürün yok. Samanın tonu 2 bin 500 lira, bir torba yem 400 liraya yaklaştı. Nasıl yapacağız bu işi?” diyerek yaşadığı sorunları dile getirdi.

ÜST GÜBRE VADE FARKIYLA 17 BİN LİRAYA ÇIKTI

Gürer’e dert yanan başka bir üretici ise geçen yıl 2 bin 400 lira bu yıl ise 14 bin 300 lira olan üre gübreyi vade farkıyla birlikte tonunu 17 bin liraya almak zorunda kaldığını ve sadece gübreye bu yıl 70 bin liradan fazla para ödediğini anlattı.

ÜRETİCİLER, ÇİFTÇİLER KAN AĞLIYOR

Gürer ise “Anadolu’da hangi köye gidersek gidelim bir dokunup bin ah işitiyoruz. Üreten çiftçiler, besiciler ve süt inekçiliği yapanlar gerçek manada kan ağlıyorlar. Bunlar, kendi sorunlarına çözüm bulacak yönetim istiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanına belki bilgiler doğru gitmiyor, Bizler gelip alanlarda üreticilerle görüşerek kendisinin haberdar olmasını istiyoruz. Eski Tarım ve Orma Bakanı ‘çiftçi mutlu’ diyordu. Eski Başbakan ise her yere ekin diyor. Gübre alamayan vatandaş tohum alamayan vatandaş neyi, nasıl ekecek? İnsanlar açlığa sürükleniyor, ne olacak bu çocukların geleceği?” diye sordu.

'YEM AÇIĞINI İTHAL EDEREK KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Çiftçilik ve hayvancılık yapmaktan vazgeçme aşamasına erdiklerini anlatan köylülerin bir arayış içine girdiğini ve adeta ne yapacağını şaşırmış olduğunuu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Yurtdışından yem için ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi, arpa,mısır ve soya ithal ediyoruz. Neden? Çünkü yem açığımız var. 12 milyon ton yem getiriyoruz. Yurtdışından getirmek yerine yerli çiftçi desteklense bu sorunlar bu denli büyük yaşanmaz. 21 üründe arz açığı planlama ve öngörü ile olumlu hale dönüştürülmedikçe sorunlar artar” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN