İstanbul'da özel yurt fiyatları 300 bin TL'ye kadar çıkıyor

İstanbul'da özel yurt fiyatları 300 bin TL'ye kadar çıkıyor

Mülakatın kaldırılması ve emeklilerin maaşlarına zam düzenlemesi yapılması için verilen önergelere 'ret' kararı veren AK Parti ile MHP bu kez de eğitimde kronikleşmeye başlayan barına sorununa elini ret için kaldırdı. İYİ Parti’nin öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarıyla ilgili araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Partili Kocamaz, İstanbul'da özel yurt ücretlerinin 300 bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.

Meclis'in açılmasıyla muhalefet bazı konularda önergelerini Genel Kurul'a sunmaya başladı. Önceki gün CHP'nin sunduğu ve kamuda mülakatın kaldırtılmasına yönelik önerge AK Parti ve MHP'li vekillerce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaadi olmasına rağmen reddedildi. Ardından Yeşil Sol Parti tarafından emekli maaşlarına zam düzenlemesi yapılmasını talep eden önerge de yine Cumhur İttifakı tarafından reddedildi.

Dün akşam ise İYİ Parti’nin öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin gündemin önüne alınmasına ilişkin grup önerisi, AK Parti ve MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz “Öğrenciler ve aileleri yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında bu yıl da büyük bir çaresizlik yaşamaktadır. Bazı öğrenciler yüksek kira artışları karşısında büyükşehirlerde ev ve oda yerine yatak ve ranza kiralama yoluna gitmeye başlamışlardır. Bazı öğrenciler ise paylaşımlı ev ve paylaşımlı odalara yönelmiştir. Her iki yöntemde de öğrencilerin barınma konusunda ne kadar çaresiz bırakıldıkları ve okumak için ne denli fedakarlıklara katlanmak zorunda kaldıkları ortaya konmuştur” diye konuştu.

1-016.jpgİYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz

'BİRÇOK ÖĞRENCİ KAZANDIKLARI OKULA KAYIT YAPTIRAMADI'

Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, şunları söyledi:

“Ülkemizde bir türlü önlemeyen yüksek kira artışları üniversite öğrencilerini de mağdur etmiştir. Artan konut kiraları ve zamlanan özel öğrenci yurt fiyatları karşısında yüz yüze eğitim iyice zorlaşmıştır. Bu yıl da sınırlı sayıdaki KYK yurtlarını yerleşemeyen öğrenciler ya kiralık evlere ya özel öğrenci yurtlarına yönelmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları barınma sorunu nedeniyle birçok öğrenci kazandıkları okula kayıt yaptıramamıştır.

ÖZEL YURT ÜCRETLERİ 300 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

İstanbul’da özel yurt fiyatları yıllık 30 bin TL’den başlayarak 300 binlere kadar çıkmıştır. Ankara’da yıllık 40 bin TL ile 250 bin TL arasında değişirken İzmir’de fiyatlar yıllık 50 bin ile 210 bin TL arasında değişmektedir. Asgari ücretle çalışan veya memur maaşıyla geçinimi sağlayan ailelerin bırakın bu fiyatlarla çocuklarını özel yurtlara yerleştirmeyi özel yurtların önünden dahi geçecek hali kalmamıştır.

'KYK YURT SAYILARI ARTIRILMALI'

Geçen yıl yüzlerce öğrenci barınma konusunda sorun yaşamış sokakta kalmışlardı. Önlem alınmazsa bu yıl da yüksek fiyatlar benzer sorunların yaşanacağını göstermektedir. Sokakta kalan binlerce öğrenciye geçen yıl belediyeler sahip çıkmış, sokakta kalmalarını önleyerek barınma imkanı sağlamışlardı. 21 yıldır ihmal edilen yurt problemi nedeniyle öğrenciler cemaat yurtlarında kalmaya zorlanmıştır. Şu anda kiralama yöntemiyle açılan yurtlar geçici ve palyatif yöntemlerdir. Bu nedenle KYK yurt sayılarını artırılarak öğrencilerimizin barınma sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN