Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı Mart ayı itibarıyla birinci çeyrek dönemine ilişkin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) istatistiklerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku bir önceki çeyreğe kıyasla %0,5 oranında sınırlı bir azalış kaydederek 166,6 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.
Orijinal vadesine bakılmaksızın, önümüzdeki 1 yıllık süreçte ödenmesi gereken borç yükümlülüklerini gösteren "kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku" ise şubattaki 239,2 milyar dolarlık rekor seviyenin ardından martta 237,0 milyar dolara çekildi.
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN BORÇ YÜKÜ AZALDI
Sektörel dağılım incelendiğinde, borç stokundaki düşüşün ana itici gücünün bankacılık sektörü olduğu görüldü. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, çeyrek bazında %1,6 gerileyerek 71,3 milyar dolara düştü.
Bu düşüşte şu bilanço hareketleri etkili oldu:
Yurt içi bankaların yurt dışından sağladığı kısa vadeli krediler %3,5 azalarak 8,3 milyar dolara indi.
Yurt dışı yerleşik bankaların Türkiye'deki mevduat hacmi %8,3 kayıpla 17,4 milyar dolara geriledi.
Banka dışı yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları %2,5 artışla 21,8 milyar dolara, Türk lirası cinsinden mevduatları ise %0,9 artışla 23,9 milyar dolara yükseldi.
REEL SEKTÖR BORÇLANMASINDA DIŞ TİCARET ETKİSİ
Ekonomim'in haberine göre, bankaların aksine, "diğer sektörler" olarak adlandırılan reel sektörün kısa vadeli dış borç stoku çeyrek bazında %1,7 oranında artış kaydederek 69,5 milyar dolara ulaştı. Bu yükselişin arkasındaki temel etken, dış ticaret işlemlerine bağlı ticari krediler oldu. Ticari kredi yükümlülükleri %1,8 artarak 63,6 milyar dolara çıkarken, nakit kredi kaynaklı yükümlülükler ise 5,8 milyar dolar seviyesini korudu.
Öte yandan, aynı dönemde Merkez Bankası kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku 24,3 milyar dolar, Genel Hükümet kaynaklı stok ise 1,5 milyar dolar olarak konsolide edildi.
BORÇ YAPISINDA ASLAN PAYI ABD DOLARININ
Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu analiz edildiğinde, uluslararası piyasalardaki borçlanma ağırlığının büyük oranda ABD doları ve euro cinsinden olmaya devam ettiği görüldü.
KALAN VADEYE GÖRE MEVDUAT VE KREDİ MAKASI
Orijinal vadesine bakılmaksızın kalan vadesi 1 yıl veya daha az olan dış borç stokunun alt kalemlerinde de belirgin bir yer değiştirme gözlendi. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki bankalarda tuttukları mevduat stoku, Şubat 2026'daki 68,4 milyar dolar seviyesinden Mart 2026'da 63,0 milyar dolara geriledi. Buna karşın, bankalar ve diğer sektörlerin kredi ile tahvil yükümlülükleri aynı dönem aralığında 70,4 milyar dolardan 73,2 milyar dolara tırmandı.
