Kredi kartlarında ürküten tablo: Cüzdandan borç erteleme çıktı

Kredi kartlarında ürküten tablo: Cüzdandan borç erteleme çıktı

Tüketici Birliği Federasyonu'nun 'Cüzdanımızda ne var?' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 33’ü kredi kart hesap özetinin tamamını ödeyemiyor. Borcunu öteleyenler 20 milyonu bulurken, üç aydır bu sayıda artış yaşanıyor. Araştırmayla Türkiye'de 36 milyon kredi kartının limitinin dönem bitmeden dolduğu tespiti de yapılırken semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının arttığı belirlendi.

Tüketici Birliği Federasyonu, temmuzda ‘Cüzdanımızda Ne Var?’ başlıklı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 33’ü kredi kart hesap özetinin tamamını ödeyemiyor. Borcunu öteleyen tüketiciler 20 milyonu bulurken üç aydır bu sayıda artış yaşanıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 66.5’i kredi kartı borcunun tamamını zamanında ödediğini belirtmiş. Yüzde 1.2’si kredi kartı borcunu hiç ödeyemezken yaklaşık yüzde 32’si ise kısmi ya da borcun asgari tutarını ödüyor.

En çok asgari ücretli borcunu ödeyemiyor

Kredi kartı borcunun tamamını zamanında ödeyemeyenler ise daha çok. O kesimler ise şöyle: Düşük gelir grupları (5500 TL altı, 5500-6999 TL ve 7000-9999TL). Öğrenciler, ücretli çalışanlar ve çalışmayanlar. Kirada oturanlar. Aktif olarak kullanılan kredi kart sayısı fazla olanlar.

Dikkat çekici bir sonuç ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini söyleyenler arasında emekli, öğrenci ve ücretli çalışanlar dışında profesyonel meslek sahibi kişiler de bulunmakta. Kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini belirtenler ise daha çok aktif olarak bir ya da iki kredi kartı kullananların olduğu görüldü.

20 milyon tüketici kart borcunu öteliyor

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle:

"Tüketicilerin yüzde 33’ü kredi kart hesap özetinin tamamını ödeyememektedir. Halen kullanımda olan doksan milyon kredi kartının olduğu düşüldüğünde, yaklaşık 20 milyon tüketicinin cebindeki 30 milyon kredi kartının borcu her ay kısmi ödeme yapılarak ötelenmektedir. Hesap özeti borcunun tamamını ödeyemeyenlerin sayısının son üç ayda belirgin bir artış göstermiş olması da, ülke ekonomisinde yaşanan krizin boyutlarını açıkça ortaya koymaktadır. Ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun yakın zamanda giderilememesi durumunda, halen yasal takipte olan 750 bin tüketiciye, milyonlarca tüketicinin eklenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yine yapılan kamuoyu araştırması sonucuna göre, 36 milyon kredi kartının limiti dönem bitmeden dolmaktadır. Sağlık, kasap, manav, bakkal ve market alışverişleri büyük oranda kredi kartı ile yapılmakta, hatta semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının yoğunlaştığı tespit edilmektedir. Bu sonuç, kredi kartı harcamalarının büyük oranda tüketicinin yaşamını sürdürmesi için zorunlu olarak satın almak zorunda olduğu kalemlerde gerçekleştiğini ortaya koyan ve sonuç olarak ekonomide yaşanan krizi gösteren başka bir olgudur.”

Yasal takip süresi 180 güne çıkarılmalı

Acil önlem alınmaması durumunda yasal takipte olan 750 bin tüketiciye, milyonlarca kişinin eklenmesinin kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunan Deniz, yasal takip süresinin 90 günden salgın dönemindeki gibi 180 güne veya daha fazla süreye çıkarılması önerisinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN