Kredi tahsis ücreti nedir, yüzde kaç?

Kredi tahsis ücreti nedir, yüzde kaç?

Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden masraf adı altında tahsil ettiği ek ücrettir. Kredi tahsis ücretleri, tahsis edilen kredi limitinin binde beşini (5/1000), kredi kullandırma ücretleri ise kullandırılan kredinin yüzde 1,10'unu geçemez. Kredi kullandırma ücreti sadece nakdi kredilerden alınabilir. İşte, bankaların kredi tahsis ücretleri...

Kredi masrafları, bankalardan çeşitli nedenlerle kredi çeken vatandaşların eline geçen parada kesintiye neden oluyor. Örneğin, 10 bin TL kredi çeken banka müşterisinin eline ancak 8 bin 500 TL gibi meblağ geçiyor. 1500 TL ise banka tarafından çeşitli masraf kalemleri adı altında kesiliyor. Bu masraflardan biri kredi tahsis ücreti olarak biliniyor.

KREDİ TAHSİS ÜCRETİ NE DEMEK?

Kredi tahsis ücreti, kredi işlemleri için bankaların talep ettikleri ek bir ücrettir.

Bu ücret ister bireysel olsun ister kurumsal her türlü kredi için vardır ve aslında kredi Tahsis ücreti kredi çektiğinizde bankanız tarafından masraf adı altında alınan bir ek ödemedir.

Dosya masrafı olarak bilinse de kredi tahsis ücreti dosya masrafı değildir. Yargıda alınan kararla bankaların dosya masrafı adı altında kestikleri ücretleri geri ödemesine karar verilmiştir. Fakat bu bankalar bu ücreti almayı sürdürmektedir.

KREDİ TAHSİS ÜCRETİ NEDEN ALINIR?

Hem bireysel kredilerde, hem de kurumsal kredilerde uygulanan kredi tahsis ücreti, bankanın kredi almak isteyen müşterisi hakkında yaptığı araştırma ve krediyi verme süresince yaptığı masrafların tamamıdır. Bunlar evrak, kağıt, kırtasiye masraflarının yanı sıra banka personelinin gösterdiği emek ve zamanda katılarak müşteriden çekeceği kredi miktarına ek olarak istenir.

KREDİ TAHSİS ÜCRETİ NE KADAR?

Tüm banka ve kredi çeşitlerinde geçerli bir kredi tahsis ücreti yoktur. Kredi tahsis ücretinde üst sınır, kredi miktarının yüzde beşi olsa da her banka farklı şartlar ile kredi verir.

Kredi tahsis ücreti yerine bankalar, müşterilerine sigorta ve diğer bankacılık hizmetlerini de satabilir. Ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası, bireysel kredi kullanımında genelde şart koşulur. Taşıt kredisinde ise trafik sigortası ve kasko yaptırılması gerekebilir.

KREDİ TAHSİS ÜCRETİ NASIL GERİ ALINIR?

Kredi tahsis ücreti, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile resmiyet kazansa da, bu ücretin geri ödendiği durumlar da vardır. Kredi tahsis ücretinin geri ödenmesi ile ilgili kesin bir karar mevcut değildir. Ücretin geri ödenmesi için başvurmanız gereken kurum ise yaşadığınız ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’dir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN