Simit fiyatları ne kadar? İşte simit fiyatları

Simit fiyatları ne kadar? İşte simit fiyatları

Son günlerde yaşanan fiyat artışları ve yapılan zamlardan simit de nasibini aldı. Simit fiyat artışında rekor kırmaya devam ediyor. Vatandaş, ekmek fiyatıyla beraber güncel simit fiyatını da merak ediyor. Simit kaç para, kaç gram, 2021 simit fiyatı ne kadar? İstanbul, Ankara ve İzmir'de 3.5 lirayı bulan simit, çeşitli bölgelerde fiyat farklılığı gösterebiliyor. İşte simit zamları...

Sabah kahvaltılarının hızlı kurtarıcısı, çay eşliğindeki görseliyle memleket özdeşi tablonun öznesi simit, cep yakmaya başladı.
2.5 TL'ye satılan simit, yüzde kırk zamla birlikte 1 Aralık itibarıyla 3 TL'ye satılmaya başladı.
İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir konu hakkında konuştu. Özdemir, "İstanbul genelinde simit fiyatları 3.5 lira oldu. Açma ve simit 3.5, poğaça 3 lira. Börek fiyatlarının kilosu en az 60 lira, poğaça fiyatları 2 liradan 3 liraya çıktı. Ham maddeye yüzde 300 zam geldi. Biz yüzde 40 zam yaptık. Bu zam da bizi kurtarmıyor. Küçük esnaf kendinden fedakarlık yapacak. 3-5 ay sonra kapatmalar başlayabilir" ifadelerini kullandı.

ZAM GELMEYEN HİÇBİR ŞEY KALMADI

Şaban Özdemir, “Maliyetler böyle giderse, yakın zamanda simit 5 TL’yi de görebilir. Hükümetin acilen fiyatlara el atması gerekiyor. Stokçuluk var, istismar var, neye uğradığımızı şaşırdık” dedi.

Unun fabrika çıkış fiyatına zam yapıldığı gün '448 TL' olduğunu söyleyen Özdemir, sadece simit değil poğaça gibi pastane ürünlerine de zam geldiğini belirterek şunları aktardı:

“Biz iki yıldır simiti 2.5 TL’den satıyoruz, Bu sürede elektrikten doğalgaza, undan susama zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı. Böyle giderse poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak. Yağ, susam, pekmez, şeker, doğalgaz, elektrik, akaryakıt, peynir. Peynir tenekesi geçen yıl 170 TL’ydi, şu an 480 lira oldu. 10 kg katı margarin yağını 130 TL’ye alıyorduk, şu an 300 TL. Biz nasıl dayanalım?”

SATIŞ, MALİYETİ BİLE KARŞILAMIYOR

Ankara'da da simit fiyatlarının belirlenmesi konusunda Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası yönetimi toplandı. Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, esnafın ayakta kalmak için zam yaptığını ham maddelerin zamlandığını, dolayısıyla simit ve türevlerinde zam yapmanın elzem olduğunu belirtti. Delibaş “Biz bu zammı bir ay önce talep ettik. Bizim tüm ham maddemiz dolarla geliyor. Unu, susamı, mayası, pekmezi bunların hepsi dolara bağlı. Dolar yükseldikçe de piyasada bir belirsizlik var. Un, yağ, susam bunlar karaborsaya düşmüş durumda. Bir üretici, toptancıdan 50 çuval un istediğinde, bu esnafa 20 çuval un geliyor. Malzeme kısıtlı olarak geliyor. Biz zam talebinde bulunduğumuzda, simidin 3 TL olmasını istediğimizde unun fiyatı 220-230 TL arasındaydı. Şimdi un 420-430 TL oldu. Neredeyse iki katını geçti. Bunun önü de durmuyor. Fiyatlar sabitlenmiş olsa esnafta kendine bir konum alabilir. Ona göre hareket ede. Maalesef şu anda yeni zamlanacak 3 TL olan simitten bile esnaf zarar ediyor” dedi.

Fiyatlardaki artışın devam etmesi durumunda simide yeniden zam talep etmek zorunda kalacaklarını belirten Savaş Delibaş “Un, yağ, susam fiyatları durmadığı sürece ister istemez simit fiyatları da artacak. Bugün ekmekçiler 2.25’lik zamdan memnunlar mı? Ekmekte en ucuz un kullanılıyor. Bizim kullandığımız unlar özel amaçlı unlar. Eğer böyle devam ederse büyük bir ihtimalle ocak ayında simit 4 TL olabilir. Ben kendi öngörümü söylüyorum. Malzemenin fiyatı düşerse kimse neden zam yapsın ki. Esnaf bunu yapınca satması gerekiyor. Halkın da alım gücü olması gerekiyor. Biz bu ürünü satamadıktan sonra zam yapmamızın bir anlamı var mı?” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN