Kuraklık onu da vurdu! Doğada kendiliğinden yetişiyordu: Şifa deposunun fiyatı 30 liradan 150 liraya çıktı

Kuraklık onu da vurdu! Doğada kendiliğinden yetişiyordu: Şifa deposunun fiyatı 30 liradan 150 liraya çıktı

Yozgat, Sivas, Kayseri gibi illerde su kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesi, kuraklıktan nasibini aldı. Öyle ki şifa deposu olarak bilinen bu meyve yeteri kadar toplanamadığı için fiyatlarıyla görenleri şaşırttı. Geçtiğimiz yıl 30 ile 40 liradan satılan meyve, bu yıl az miktarda olduğu için 150 liradan satılıyor.

Yozgat, Sivas ve Kayseri üçgenindeki dere kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesi, vatandaşlar tarafından toplarak, salamura olarak saklanıp, kışın meyve suyu olarak tüketiliyor. Bölge halkının geçim kaynaklarından biri olan ve halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan gilaburu meyvesi de don ve kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Yozgat’ın Çayıralan ve Çandır bölgelerinde meyvenin dalında kuruması nedeniyle hasat edilmedi.

HİÇBİR MEYVE OLMADI

Bölge sakini Mustafa Esin, “Mevsim gereği soğukların ve sıcakların çok sıcak veya çok soğuk dengesi olmasından dolayı bu sene hiçbir şey yok. Hiçbir meyve, ceviz hele hele hiç olmadı. Şeker pancarımız var o bile kuraklıktan etkilendi. 8-10 ton aldığımız şeker pancarı 3-5 tona düştü. Nohut, mercimek, ayçiçeği yine hakeza öyle. Hiçbir şeyi alamadık. Bu sene çok vahim. Çiftçinin durumu çok kötü” diye konuştu.

TALEP ÇOK AMA MEYVE YOK

Oburu meyvesini alıp işledikten sonra pazara sunan iş insanı Mustafa Kır, meyvenin az olmasından dolayı fiyatının yüksek olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:

“Nisan ayında olan -18 derece soğuktan dolayı ne meyvelerimiz ne de gilaburu meyvesi kalmadı. Bir de bakım yok. Sular daha çekildi. Gilaburu suyu seven bir ürün, su kenarlarında yetişir ağırlıklı olarak. Vatandaşta da yok, çiftçide de yok, bizde de yok bu sene. Bu sene gilaburusuz bir yıl geçirecek herhâlde.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN