Küresel fondan kira vergisine

Küresel fondan kira vergisine

Batı ülkelerinden büyük fonları ülkeye çekeceği ümidiyle göreve getirilen Hazine Bakanı, gerekli reformlar hayata geçmeyince dolaştığı kapılardan eli boş döndü. Milyar dolarlık yatırım beklentileri hayal olan Şimşek bu kez ‘maliyeci şapkasıyla’ çok daha küçük miktarların peşine düştü. Küresel fonları bıraktı, dar gelirli mükelleflerden tahsil edilen vergileri arttırmak için harekete geçti.

Ekonominin darboğazda olduğu süreçte Hazine Bakanı koltuğuna oturan Mehmet Şimşek, öncelikle ‘rasyonalite’ mesajları verdi. Milyar dolarlık fonların Türkiye’ye çekilebilmesi için ABD’ye, İngiltere’ye, Körfez’e yatırım turları düzenlendi. Ancak hukuk alanında beklenen adımlar atılmayınca girişimler sınırlı sonuç verdi. Büyük fonlardan umulan tablo elde edilemeyince de Bakan Şimşek bu kez gözünü küçük mükellefin vergilerine dikti.

‘MİLYAR DOLARLAR GELMEYİNCE İŞ VATANDAŞIN KİRA GELİRİNE KALDI’

Seçimden önce patlayan kura ve enflasyona rağmen itidalli mesajlar veren ekonomi yönetimi, sandıktan sonra adımlarını hızlandırdı. Şimşek, sosyal medyadan ‘21 bin TL üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimiz yaptırıma maruz kalmamak için 5 Nisan’a kadar beyanname vermeli’ uyarısında bulundu. Dikkat çeken hatırlatma karşısında ‘Kimi dar gelirlinin, emeklinin geçimini sağladığı kira geliri mi ekonomiyi kurtaracak’ yorumları yapıldı.

0304krt01a-tum.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve başladığı günden itibaren birçok ülkeye yatırım turları düzenledi. Körfez ülkeleri, ABD, Avrupa başta olmak üzere birçok yerde yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Şimşek, Türkiye’nin ekonomi programını anlattı. Hazine Bakanı Şimşek, ‘’Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren net bir şekilde görülecek böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır. Bu da dezenflasyon programının kısa vadeli büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaktır’’ ifadelerini kullandı. Ancak 2024’ün ilk üç ayında beklenen küresel yatırımcı gelmeyince, ekonomi yönetimi kaynak için çözümü yine vergide buldu.

Yerel seçimlerde AK Parti adayları için sahada oy isteyen Hazine Bakanı Şimşek seçimden hemen sonra kira geliri elde eden ve beyan etmeyenleri uyardı. Gelir İdaresi Başkanlığının, idari kayıtları (tapu, MERNİS gibi) ve teknolojik imkanları en üst düzeyde kullanarak kira geliri elde edip beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmeye yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

“Denetim planına aldığımız 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık 420 bininde yerinde tespitte bulunduk. Saha denetimlerimize ve mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin lira üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan’a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz.”

Dikkat çeken hatırlatma karşısında ‘Kimi dar gelirlinin, emeklinin geçimini sağladığı kira geliri mi ekonomiyi kurtaracak’ yorumları yapıldı.

‘GİTMEDİK YER BIRAKMADI’ YİNE DE SERMAYE GELMEDİ

Avrupa’dan Körfez ülkelerine birçok ülkeye yatırım turu kapsamında ziyaret gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin yaptığı sunumlarda, ekonominin makro zorlukları ve çözüme yönelik politikaları ile Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatmıştı. Şimşek çıktığı her yatırım turu sonrası yurt dışından önemli bir finansman imkanı sağlanacağını belirtmiş, küresel fon akışının olacağını açıklamıştı. Ancak beklenen yatırımcı ve fon akışı sağlanamadı. Bakan Şimşek, katıldığı bir televizyon programında yurt dışı temaslarına ilişkin bilgi verirken, “Gitmedik yer bırakmayacağız. Çünkü bizim derdimiz Türkiye’ye doğrudan yatırımları artırmak. Yakında Uzak Doğu’ya da gitmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

YATIRIMCININ DÖNÜŞÜNE DAİR GÜÇLÜ BELİRTİ YOK

‘Piyasaların sevdiği bir isim’ diye tanıtılan Mehmet Şimşek’in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye’ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Şimşek bu nedenle genel seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez’e çevirmiş ve ilk gezisini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) yapmıştı. Daha sonraki duraklarsa Katar ve Suudi Arabistan olmuştu. Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı aktarılmıştı. Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelmesi beklenen kaynaklara ilişkin herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Şimşek 2023’ün Ekim ayında yaptığı açıklamada ‘’ “Müzakerelerin son aşamasındayız” ifadelerini kullandı. Diğer yandan Batı yatırımlarını çekmek için de kollar sıvanmıştı. Ağustos başında Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JP Morgan’ın İstanbul’da düzenlediği yatırımcı toplantısına katılmıştı. Şimşek bununla da kalmamış, eylülde ABD’de yatırımcılarla buluşmuştu. Şimşek, aralık ayında uluslararası yatırımcı toplantıları kapsamında İspanya’da finans kuruluşları yöneticileriyle bir araya geldi.

ŞİMŞEK PARA TURUNDAN SONRA OY TURUNA DA ÇIKMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhur İttifakı’nın seçim çalışmaları için sahaya inmiş AK Parti adayları için vatandaşlardan oy istemişti. Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum’a destek için katıldığı toplantıda “Enflasyonu tek haneye indirdiğimizde, siz çok daha rahat bir şekilde konut alabileceksiniz” dedi. Hükümet olarak İstanbul’un altyapısına yönelik önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Şimşek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, hayata geçirdiği projelerle ulaşım sorununun çözümüne katkı sunduğunu, gelecekte de bu sorunu çözeceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (22)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
22 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN