Mahfi Eğilmez'den çarpıcı analiz: Dövize Endeksli Mevduatın Hazineye maliyeti 445 milyar TL

Mahfi Eğilmez'den çarpıcı analiz: Dövize Endeksli Mevduatın Hazineye maliyeti 445 milyar TL

Artan döviz kurları karşısında uygulanan Dövize Endeksli Mevduat sistemi tartışma yaratmaya devam ediyor. Hazine eski Müsteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda "Kuru Hazine koruyacak da Hazine'yi kim koruyacak?" başlıklı yazısında Dövize Endeksli Mevduat hesabının maliyetine ilişkin incelemelerde bulundu. Eğilmez, sistemin Hazine’ye yıllık maliyetinin 445 milyar lirayı bulacağını belirtti.

Artan döviz kurları karşısında uygulanan Dövize Endeksli Mevduat sistemi tartışma yaratmaya devam ediyor. Hazine eski Müsteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez, bloğunda ‘Kuru Hazine Koruyacak da Hazineyi Kim Koruyacak?’ başlıklı bir analiz yayımladı.

Bugüne kadar KKM hesaplarına yatan toplam para tutarının 591 milyar lira olduğuna işaret eden Eğilmez, bu paranın tamamının en başından beri yatırılmış olduğunu ve doların ilk üç aydaki gibi bir artış sergilediği (yüzde 27) varsayımı ile bir hesap yaptı. Eğilmez sistemin Hazine’ye yıllık yükünün 445 milyar lirayı bulacağını hesapladı.

Eğilmez “Merkez Bankası’nın rezervlerinin erimesinin ve Hazine’nin karşılaşacağı olağanüstü yüklerin tek bir nedeni var: Faizin doğru belirlenmemesi. Faiz tek başına sorunları çözemez ama eğer yanlış belirlenirse inanılmaz sorunlara yol açar. KKM bize bu sözün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtladı” dedi.

NET REZERV EKSİ 44 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE

Hazine’nin KKM dolayısıyla hiçbir şekilde muhatap olmaması gereken bir fark ödemesi yapmakla yükümlü tutulduğunu vurgulayan Eğilmez, TCMB’nin kurun yükselmesini önlemek için döviz satışı yapmaya devam ettiğini, swaplar hariç net rezervlerin eksi 44 milyar dolar seviyesinde olduğunu not etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN