Mercedes'in hiç satmayan otomobilini görünce çok şaşıracaksınız

Mercedes'in hiç satmayan otomobilini görünce çok şaşıracaksınız

Lüks ve yüksek performanslı araçlar üretmeleriyle bilinen Mercedes, zamanında üretmiş olduğu sıra dışı tasarıma ve özelliklere sahip olan C111 aracını hiç satamamıştı. Mercedes'in mühendislik harikalarından biri olan ve satılamayan bu araç, gözlere çok hitap etmese de kullandığı akıllı çözümleriyle bir mühendislik harikasıydı.

Mercedes-Benz günümüzde muhafazakar yüksek performanslı, lüks otomobilleriyle tanınsa da zamanında oldukça sıra dışı çözümlere imza atmış ve günümüzün modern araçlarına yaptıkları konseptleriyle yol göstermişlerdir. Mercedes günümüzde odak noktasını tamamen elektrikli otomobillere çevirmiş durumda, yaptıkları Vision AVTR gibi çağının ötesinde olan konseptleriyle de hayran kitlelerine uzak gelecekte araçların nasıl görüneceği hakkında bir fikir veriyor ve benzer prototipler geliştirmeye de devam ediyorlar.

Öte yandan Mercedes, bu tarz prototipleri sadece günümüzde yapmıyordu. Efsane otomobil tasarımcısı Bruno Sacco tarafından tasarlanan C111, günümüzde ilgi çekici özellikleriyle çıkacak olan Mercedes Vision EQXX'in tasarım temellerini oluşturuyor.

eqxx.jpg
"Tamamen elektrikli Mercedes VISION EQXX."

1970'lerde tasarlanmış olan ikonik C111'in tasarımcısı araçlar hakkında, "Bana göre, araba kullanmak bağımsız bir özgürlüğü temsil ediyor." demiştir. C111, o günün şartlarında 299km/h saate ulaşmasına yardımcı olacak aerodinamik özelliklerinin yanı sıra kullandığı dört rotorlu Wankel motoruyla 0'dan 100 km/h'a sadece 4.9 saniyede çıkabiliyordu.

c111b.jpg
"Sergide bulunan bir Mercedes C111/2"

Tasarım ve çözümler konusunda Formula 1'in dışında da sınırları zorlayan Mercedes, C111 modeli ile tasarım, iç mekan ve performans anlamında sınırları zorladığının farkındaydı. Şirket günümüzde dahi bu modeli 'deneysel' olarak adlandırırken C111'de o günün şartlarına göre oldukça yenilikçi çözümler düşünülmüştü. C111, çelik çerçeve zemine monte edilmiş ve güçlendirilmiş bir fiberglass gövdeye sahipti; o yıllarda ise çoğu otomobil çelikten yapılıyordu, fiberglass günümüzdeki kadar yaygın değildi, bu nedenle C111 oldukça özel bir araçtı. Gövdede kullanılan fiberglass ise C111'in ihtiyaç duyduğu hafifliği ve güç/ağırlık oranını sağladı.

c111.jpg

1969 yılında Frankfurt Uluslararası Otomobil Fuarı olan IAA'da tanıtılan model, martı tipi yukarıya doğru açılan kapıları ve 345 beygir güç üreten süper otomobil motoruyla da dikkatleri üzerine çekmişti. Fakat kimsenin bilmediği ise bu aracın varlığının çok da uzun sürmeyeceğiydi...

Mercedes C111'i seri olarak üretme hayalini ne yazık ki öldürmek zorunda kaldı. ABD'nin emisyon politikalarının sertliği, yaşanan petrol krizi sonrası yakıt tasarruflu araçlara öncelik verilmesi, daha güvenli araçların yapılmasının istendiği bir dünyada sınırları zorlanmış bu Wankel motorlu ve özel gövdeli araç kendisine bir yer bulamamıştı.

c111iv-001.jpg
"403 km/h yapan C111-IV."

İddialara göre yapılan 16 adet farklı C111 versiyonu, çeşit çeşit denemelere tabi tutuldu. 1979 yılında üretilen çift turbolu 4.8 litrelik bir V8 motor kullanan ve yaklaşık 500 beygir ürettiği söylenen C111-IV, saatte 251 mil (403km/h) hız yaparak (resmi olarak onaylanmamıştır) bir hayalet, bir efsane haline gelmişti. Sokaklara ne yazık ki ulaşamayan bu rüya araç, bazı hayranları tarafından hala daha klasiğin nadir görünen manzaralarındandır ve birçok otorite tarafından tasarımı herkese hitap etmese de saygı görmüş bir araçtır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN